Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Локальні кошториси /кошторисні розрахунки/ на окремі види робіт, їх призначення, зміст і порядок розробки



Кошторисну вартість окремих видів будівельних і монтажних робіт визначають у локальних кошторисах, що складаються за формою № 4 Інструкції 1.02.01-85 /табл. 6.4/.

Локальні кошторисні розрахунки складають при дво- та одностадійному проектуванні - для об’єктів з тривалістю будівництва понад 2 роки. Кошторисну вартість робіт у кошторисних розрахунках визначають з використанням укрупнених показників вартості будівництва /УПВБ/, укрупнених кошторисних норм /УКН/, прейскурантів та інших укрупнених нормативів, а у разі їх відсутності - з використанням кошторисів об’єктів-аналогів. Допускається складання кошторисних розрахунків з використанням укрупнених показників вартості окремих конструктивних елементів і видів будівельно-монтажних робіт, розрахованих за даними кошторисів до робочих креслень об’єктів, що мають у своєму складі аналогічні проектні рішення. Кошторисна вартість окремих видів робіт визначена у локальних кошторисах, які складають у процесі будівництва при розробці робочого проекту та в робочій документації проекту.

Локальні кошториси складають на такі види робіт і витрат:

а/ за будовами і спорудами: на загальні будівельні роботи, внутрішні санітарно-технічні роботи, на обладнання внутрішньої телефонізації, радіо-, гази- та годиннофікації, телебачення; на влаштування електричного освітлення, монтаж електросилових установок, технологічних трубопроводів, монтаж металоконструкція, на монтаж і придбання обладнання, КВП і автоматику, автоматизовану систему управління, промисловий зв’язок, фундаменти під обладнання, спеціальні підвалини, обмурівку й ізоляцію обладнання та трубопроводів, хімічні захисні покриття, канали, промислові печі і труби, гідромеханізовані, гірничопрохідницькі й інші роботи, придбання промислового, господарського інвентаря та меблів тощо;

б/ на загальномайданчикових роботах: на вертикальне планування, налагодження інженерних мереж, під’їзних і міжцехових шляхів і доріг, благоустрій і поділ території, малі архітектурні форми тощо.

У складі локальних кошторисів мають бути згруповані окремі види будівельних і монтажних робіт у розділи за конструктивними елементами будови, споруди, видами робіт і влаштувань. Порядок розміщення робіт у кошторисах та їх групування у розділи повинні відповідати технологічній послідовності проведення робіт і спеціалізації будівельно-монтажних організацій, а також забезпечувати можливість одержання кошторисної вартості пускових комплексів, технологічних вузлів та етапів робіт, виділених у проекті організації будівництва, і кошторисної вартості робіт і витрат по реконструкції діючих цехів і об'єктів, передбаченої у робочих проектах /проектах/ розширення діючих підприємств.

При складанні кошторисів на загальнобудівельні роботи виділяються розділи, що відповідають конструктивним елементам будови. Усі роботи, що стосуються даного конструктивного елемента, групуються в одному розділі кошторису. У кошторисах на будови, як правило, виділяють підземну і надземну частини. Різні розміри норм накладних витрат, встановлені для окремих видів будівельних робіт /металеві конструкції, гірничо-капітальні підземні роботи, буровибухові/, зумовлюють необхідність виділяти у розділах кошторисів підсумки прямих витрат за цими видами робіт. За внутрішніми санітарно-технічними роботами кошториси складають за видами систем, на які мають розробляти окремі проекти: водопровід виробничий, водопровід протипожежний, водопровід питний, гаряча водопостачання, внутрішні водостоки, каналізація фекальна, опалення, вентиляція тощо. За напруженими санітарно-технічними мережами кошториси складають на мережі певного призначення: водопровід,. каналізація, водостої, при цьому виділяють позамайданчикові та внутрішньомайданчикові мережі.

За об'єктами, значними за кошторисною вартістю або за тривалістю спорудження, у кошторисах виділяють пускові комплекси, технологічні вузли та етапи робіт. До них включаються комплекси робіт /що відповідають кільком розділам кошторисів/ з таким розрахунком, щоб їх виконання забезпечувало завершення великих частин будов і споруд із введенням їх в експлуатацію або створювало фронт робіт для подальшого здійснення будівельно-монтажних робіт комплексами або етапами.



При розробці локальних кошторисів обсяги будівельних і монтажних робіт беруть з відомості обсягів будівельних і монтажних робіт або визначають за робочими кресленнями відповідної частини робочої документації або розділу робочого проекту.

Кошторисну вартість робіт у локальних кошторисах визначають за прейскурантами, укрупненими кошторисними нормами, укрупненими розцінками і прив’язаними до місцевих умов будівництва кошторисами і повторно застосовуваними економічними індивідуальними проектами, а у разі відсутності цих норм і кошторисів - за одиничними розцінками на будівельні роботи і розцінками на монтаж обладнання.

У локальних кошторисах виділяється у встановленому порядку нормативна трудомісткість будівельно-монтажних робіт і кошторисна заробітна плата робітників, а також нормативна умовно-чиста продукція.

Порядок розробки кошторисної документації на окремі види робіт залежить від характеру проектної документації і наявності укрупнених кошторисних нормативів..

При наявності затверджених прейскурантів або укрупнених кошторисних норм /УКН/ незалежно від характеру проектної документації кошторисну вартість робіт визначають у локальних кошторисах, складених лише за вказаними кошторисними нормативами.

Кошторисна вартість робіт за об’єктами, будівництво яких намічається здійснювати за типовими і повторно застосовуваними індивідуальними проектами, для яких немає укрупнених кошторисних нормативів за локальними кошторисами до вказаних проектів, прив’язаних до місце­вих умов. У цьому випадку, якщо вказаний проект не прив’язаний до місцевих умов будівництва, складається локальний кошторисний розрахунок за типовим кошторисом з урахуванням усереднених поправок на місцеві умови будівництва, и визначена у ньому кошторисна вартість робіт уточнюється у локальному кошторисі після прив’язки проекту.

Кошторисну вартість окремих видів робіт, для яких відсутні прейскуранти і УКН, а робочі креслення розроблені, визначають у локальних кошторисах, складених за одиничними розцінками на будівельні роботи і розцінками на монтаж обладнання.

За об'єктами, будівництво яких відбувається за індивідуальними проектами при відсутності прейскурантів, УКН і робочих креслень, кошторисна вартість робіт визначається за локальним кошторисним розрахунком і підлягає уточненню у локальних кошторисах, складених за робочими кресленнями.

Кошторисну вартість окремих робіт, характер і методи виконання яких не можуть бути точно визначені у проекті і уточнюються у процесі будівництва /окремі види робіт і конструктивні елементи підводної частини гідротехнічних споруд, будов і споруд експериментального будівництва, реконструйованих будов і споруд, технологічної частини об’єктів з новими видами виробництва, днопоглиблювальні та гірничопрохідницькі роботи тощо/, визначають у локальних кошторисних розрахунках за укрупненими показниками вартості або. аналогами та уточнюють у процесі проведення робіт. На основі фактичних обсягів указаних робіт /їх перелік установлює міністерство /відомство/-замовник/, складають локальний виконавчий кошторис за одиничними розцінками на будівельні роботи і розцінками на монтаж обладнання.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2078 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...