Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зведений кошторисний розрахунок, його призначення і зміст



Загальну кошторисну вартість будівництва визначають за зведеним кошторисним розрахунком вартості будівництва до робочого проекту /проекту/, який в основним і незмінним документом для планування капітальних вкладень і фінансування будівництва.

У зведеному кошторисному розрахунку, який складають за формою І БНШ 1.02.01-65 /табл. 6.1/, кошти розподіляються за такими розділами.

1. Підготовка території будівництва.

2. Основні об’єкти будівництва.

3. Об’єкти допоміжного і обслуговуючого призначення.

4. Об’єкти енергетичного господарства.

5. Об’єкти транспортного господарства і зв’язку.

6. Зовнішні мережі й споруди водопостачання, каналізації, тепло- і газопостачання.

7. Благоустрій і озеленення території.

У розділах зведеного кошторисного розрахунку загальну кошторисну вартість окремих об'єктів і вадів робіт зазначають окремим рядком з розподілом за напрямами капітальних вкладень: "будівельних робіт", "монтажних робіт", "обладнання, меблів й інвентаря", "інших витрат".

У зведеному кошторисному розрахунку окремим рядком передбачають резерв коштів на непередбачені роботи і витрати, які обчислюють від загальної кошторисної вартості будівництва за підсумками розділів зведеного кошторисного розрахунку. Граничні розміри резерву коштів диференційовані залежно від стабільності проектування, типу проекту, виду будівництва, складності об’єкта і встановлені.в межах 2-10%. Частина резерву коштів на непередбачені роботи і витрати служить для відшкодовування витрат будівельно-монтажних організацій, що виникають при виконанні робіт /зміна за ініціативою підрядчика способів проведення робіт, заміна механізмів; будівельних конструкцій і матеріалів/. Вказану частину резерву включають у об’єктні кошториси, призначені для розрахунків за виконані роботи між замовником і підрядчиком.

Останню частину резерву коштів на непередбачені роботи і витрати залипають у розпорядженні замовника. її витрачають в установленому порядку відповідно до ВНіІІ 1.02.01-85:

на оплату додаткових робіт, викликаних уточненням замовником об’ємно-планувальних, конструктивних, технологічних рішень і застосуванням прогресивних виробів і матеріалів;

уточнення кошторисної вартості об'єктів, робіт і витрат;

оплату додаткових витрат замовника, пов’язаних з постачанням матеріалів і виробів.

У зведених кошторисних розрахунках вартості будівництва підприємств, будов і споруд виробничого призначення і їх черг передбачають поправки, які враховують зміни факторів ціноутворення. Ці поправки передбачаються до кошторисної вартості робіт й витрат, що припадають на п’ятий рік і наступні роки будівництва. Загальна сума зміни вартості будівництва /з поділом за графами/ і в тому числі суми змін за кожним фактором ціноутворення вимальовується після резерву коштів, на непередбачені роботи і витрати. Суми, що передбачають збільшення вартості будівництва, визначені за окремими факторами ціноутворення, погоджують з Держбудом України і використовують у встановленому порядку. До факторів, вплив яких слід ураховувати у зведених кошторисних розрахунках, належать: застосування нового, більш досконалого обладнання, що намічається до освоєння і випуску відповідно до планів-технічного розвитку;

застосування прогресивнішої технології виробництва, що забезпечує скорочення кількості робітників або ліквідацію тяжких і шкідливих професій; проведення заходів щодо економії та раціонального використання сировини, паливно-енергетичних й інших матеріальних ресурсів; підвищення вимог до поліпшення умов праці працюючих і техніки безпеки; підвищення вимог до охорони навколишнього середовища; застосування прогресивних об’ємно-планувальних, конструктивних, й інших проектних рішень будов і споруд, що забезпечують підвищення ефективності капітальних вкладень; скорочення виробничих площ і обсягів будівельно-монтажних робіт у зв’язку із застосуванням досконалішого виробничого обладнання;

інші фактори, специфічні лише для відповідної галузі /напрямки у галузі/.



За підсумком зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва вказують зворотні суми, які враховують реалізацію:

матеріалів і деталей, одержаних від розбирання тимчасових будов і споруд - у розмірі 15% суми витрат на тимчасові будови і споруди;

матеріалів і деталей, одержаних від розбирання знесених і перенесених будов і споруд - у розмірі, який визначають за розрахунками;

матеріалів, одержаних у порядку попутного видобування.

Кошторисну вартість будівництва загальних об'єктів для групи підприємств /під’їзних залізничних і автомобільних доріг, мереж енерго- та водопостачання, каналізації й інших об’єктів/ визначають за окремим зведеним розрахунком на будівництво цих об’єктів і розподіляють між відповідними підприємствами пропорційно до їх вимог у продукції або послугах загальних об’єктів. Засоби пайової участі наводять за підсумком зведених кошторисних розрахунків вартості будівництва підприємств-пайовиків і додають до кошторисної вартості; будівництва.

Повну кошторисну вартість об’єктів загального користування, які споруджують у порядку кооперування кількох будов, можна враховувати у відповідних розділах зведеного кошторисного розрахунку до робочого проекту /проекту/, підприємства основного забудовника /головного споживача/ із вказівкою за підсумком витрат кожного пайовика.

У зведених звітних розцінках на розширення діючих підприємств, де передбачаються водночас проведення реконструкції діючих цехів і об'єктів, за підсумком, перед зворотними сумами окремим рядком Вказують на кошти, передбачені на роботи і витрати на реконструкцію.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1561 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...