Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гепатобіліарної системи



При основних захворюваннях гепатобіліарної системи спостерігаються свербіж шкіри, лихоманка, асцит.

Свербіж шкіри – це неприємне відчуття, що викликає бажання, часом нездоланне, розчухати шкіру. Свербіж виникає в поверхневому шарі шкіри у вигляді відчуття печіння чи поколювання. Свербіж – це характерний і нерідко ранній симптом у хворих з холестатичними захворюваннями печінки - первинним біліарним цирозом, первинним склерозуючим холангітом, хронічним гепатитом з холестазом і у хворих з позапечінковою біліарною обструкцією різної етіології (обструктивна жовчнокам'яна хвороба, рак головки підшлункової залози тощо). Індукований ліками і вагітністю холестаз також може супроводжуватися інтенсивним свербінням. При холестазі свербіж нерідко починається на підошвах і кистях, а потім стає генералізованим. Пік розчісування у хворих з холестазом спостерігається в нічний час.

У патогенезі свербіжу основну роль відіграють жовчні кислоти і, можливо, інші неідентифіковані речовини, що накопичуються в організмі при порушенні біліарної секреції, що подразнюють закінчення чутливих нервів шкіри.

Лихоманка - це патологічний процес, загальною ознакою якого є підвищення температури тіла. Підвищеною температурою тіла слід вважати вищу 370С. Лихоманка може бути постійною або з чергуванням нормальної температури і високої, з ознобом і потовиділенням.

При захворюваннях печінки та жовчних шляхів підвищення температури спостерігається у переджовтяничній стадії гострого вірусного гепатиту, загостренні хронічного холангіту та холециститу, при токсичних ураженнях печінки, хронічному активному гепатиті, абсцесі печінки, активній стадії цирозу і раку печінки.

Останнім часом у зв'язку з широким застосуванням антибіотиків, нестероїдних засобів температурні криві значною мірою змінили свою типовість. Тому важливо не тільки встановити тип лихоманки, але і враховувати анамнез і об'єктивні дані, отримані біля ліжка хворого.

Асцит – це скупчення рідини в черевній порожнині. Найчастіше асцит є ускладненням захворювань печінки - цирозу з портальною гіпертензією. Він виникає раптово або розвивається поступово протягом декількох місяців, супроводжуючись метеоризмом, збільшенням живота, як на малюнку 14.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 333 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...