Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стаття 8. Кооперативні банки



Кооперативний банк створюється в порядку, передбаченому цим Зако­ном. Законодавство про кооперацію поширюється на кооперативні банки в частині, що не суперечить цьому Закону.

Кооперативні банки створюються за принципом територіальності і по­діляються на місцеві та центральний кооперативні банки.

Мінімальна кількість учасників місцевого (у межах області) коопера­тивного банку має бути не менше 50 осіб. У разі зменшення кількості уча­сників і неспроможності кооперативного банку протягом одного року збі­льшити їх кількість до мінімальної необхідної кількості діяльність такого банку припиняється шляхом зміни організаційно-правової форми або лік­відації.

Учасниками центрального кооперативного банку є місцеві кооперати­вні банки.

До функцій центрального кооперативного банку, крім передбачених цим Законом, належать централізація та перерозподіл ресурсів, акумульо­ваних місцевими кооперативними банками, а також здійснення контролю за діяльністю кооперативних банків регіонального рівня.


Органами управління кооперативних банків є загальні збори учасників (пайовиків), спостережна рада банку та правління банку. Органом контро­лю є ревізійна комісія банку. Органи управління та контролю кооператив­ного банку створюються та здійснюють свої повноваження відповідно до цього Закону.

Статутний капітал кооперативного банку поділяється на паї. Рівень мі­німального розміру статутного капіталу кооперативного банку встановлю­ється Національним банком України відповідно до цього Закону.

Кожний учасник кооперативного банку незалежно від розміру своєї участі у капіталі банку (паю) має право одного голосу.

Прибутки або збитки кооперативного банку за результатами фінансо­вого року розподіляються між учасниками пропорційно розміру їх паю.

Обмеження, встановлені цим Законом для операцій банку з пов'язаними особами, не поширюються на операції кооперативного банку.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...