Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перспективні інформаційні системи



На противагу інформаційним системам, орієнтованим на внутрішні процеси підприємств, останніми роками спостерігаєть­ся тенденція інтенсивного розвитку технологій управління, спря­мованих на удосконалення взаємодії із суб'єктами, які є зовніш­німи щодо підприємства та його виробничого ланцюжка, тобто із замовниками, постачальниками, партнерами тощо.

Такими технологіями в сучасних умовах є:

- Система управління вироб­ництвом (MES - Manufacturing Execution System). Базується на використання штрих-кодів або інших способів автомати­зації управління виробничим процесом, за використання яких менеджери відмовляються від ручного маркування продукції. За таких умов істотно спрощу­ється процес порівняння показників роботи різних змін, контро­лювати кількість комплектуючих, готових виробів, а також відходів і бракованої продукції.

- Планування ресурсів, що є синхронним із споживачем (CSRP – Customer Synchronized Resource Planning). Сутність технології CSRP полягає в тому, що при плануванні й управлінні підприємством враховують не лише виробничі та матеріальні ресурси, а й ті, які звичайно розглядають як до­поміжні або накладні (тобто такі, які використовують в процесі маркетингової і поточної роботи з клієнтом, післяпродажного обслуговування тощо). Відбувається перехід від планування виробництва до планування задоволення вимог клієнтів. Реа­лізація цієї технології дозволяє керувати виконанням замов­лень клієнтів.

- Управління ланцюгом поставок (SCM – Supply Chain Management). З появою таких систем виникло поняття інте­грації ланцюжків постачань, яке об'єднує покупців і постачальників у рамках єдиної структури обробки даних. Метою виходу за межі підприємства є управління повним циклом випуску продукції від проектування до гарантійного і сер­вісного обслуговування. Технологія SCM означає перехід від управління поставками до управління логістичними ланцюж­ками поставок, які охоплюють усю інфраструктуру бізнесу — систему дистриб'юторів і дилерів, виробників і постачальників тощо.

- Управління взаємо­дією з клієнтами (CRM – Customer Relationship Management) – це технологія управління зв'язками і взаємо­дією з клієнтами підприємства, основана звичайно на прогнозу­ванні контрактів, на їх відслідковуванні, на підтримці й обслуго­вуванні клієнтів, на супроводженні процесів замовлень та про­дажів.

Затрати на залучення клієнтів значно вищі ніж на їх утримання і тривалий час окупаються, тому важливо автоматизувати процеси залучення і утримання клієнтів. В таких системах готові рішення відсутні, а пропонується лише набір інструментів, що є принциповою відмінністю від CRM-системи від ERP-сис­теми.

Сьогодні модулі, що забезпечують реалізацію технологій CSRP, SCM, CRM, стали невід'ємним елементом провідних ERP-сис­тем. Вони можуть також бути виконані і у вигляді окремих CSRP-, SCM- або CRM-систем.

Інша актуальна тенденція — забезпечення функціонування ERP-систем з Inetrnet, аж до підтримки ними Web-інтерфейсу, зокрема в нових версіях Oracle Applications Rll, J.D. Edwards OneWorld, а також у програмному забезпеченні SAS System (SAS Institute, СІЛА). Досить характерною є інтеграція ERP-систем з іншими зовнішніми системами («клієнт — банк», електронний документообіг, автоматизоване проектування, управління техноло­гічними процесами тощо).


Тема 4





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 197 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...