Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть, види і цілі конверсійних операцій з іноземною валютою. Поточні операції



Конверсійні операції – це угоди між учасниками ринку, агентами валютного ринку з купівлі-продажу (конверсії) певних грошових сум у валюті однієї країни в обмін на валюту іншої країни за погодженим курсом на певну дату. Цілі конверсійних операцій:

· Обмін валют при міжнародній торгівлі, здійсненні туристичних операцій, інвестицій;

· Спекулятивні операції;

· Хеджування валютних ризиків.

Валютний ринок – це сукупність усіх конверсійних операцій, розрахунків і надання коштів у позичку в іноземній валюти на певних умовах. Конверсійні операції поділяються на дві групи: операції з негайною поставкою, або поточні конверсійні операції; строкові валютні конверсійні операції.

Операції з негайною поставкою поділяються на операції з датою валютування сьогодні (today або скорочено tod), завтра (tomorrow або скорочено tom) і датою валютування через два робочі дні – операції на умовах спот. Поточні конверсійні операції становлять основну частку валютних операцій (ринок форекс).

Операції строкові поділяються на форварди, свопи, ф’ючерси, опціони, опціони на ф’ючерси, свопціони.

Учасниками ринку Forex насамперед є банки, що здійснюють основні операції за замовленнями своїх клієнтів – експортерів та імпортерів, інвестиційних фондів, страхових компаній, хедерів та спекулянтів. КБ акумулюють кошти клієнтів, якими вони можуть управляти, до того ж банки виконують ці операції в своїх інтересах і за рахунок власних коштів. Крім того, учасниками валютних ринків є валютні біржі, центральні банки, брокерські компанії або брокерські доми.

Поточним конверсійним операціям відповідає обмінний курс спот. Курси валют на ринку спот є базовими для розрахунку курсу всіх строкових угод. При котируванні звичайно вказується дві валюти: базова валюта і валюта котирування. Напр., 1 USD= 106,53 JPY або USD/JPY=106,53

1EUR=0,9567 USD або EUR/USD=0,9567.

Ліва частина котирування – це базова валюта (долар, євро), права частина – валюта котирування (єна, долар). Курси валют встановлюють до базової валюти, тобто, яка кількість валюти котирування відповідає одиниці базової валюти. У більшості країн світу курси іноземних валют виражаються в національній валюті (пряма котировка). У вигляді прямого котирування офіційно встановлюються курси більшості країн світу. На ринку Форекс курси основних валют розглядають як котирування валют до долара США., тобто долар США є базовою валютою практично для всіх валют.

Можливий найменший розмір зміни курсу валюти називається пунктом (points), або піпсом. Це останні цифри при написанні валютного курсу. Для фунта ст., гривні і більшості валют світу – це 0,0001, для яп. єни – 0,01. Сто пунктів складають велику фігуру (big figure). На валютному ринку валютні курси котируються з використанням двох сторін купівлі (bid) та продажу (offer, ask). Bid – це курс купівлі базової валюти (курс продажу валюти котирування) маркет-мейкером. Ask – це курс продажу базової валюти (курс купівлі валюти котирування). Різниця між курсом купівлі та курсом продажу – валютний спред, який становить основу прибутку від валютних операцій банку.

На розмір спреду впливають такі фактори: статус контрагента і характер відносин між контрагентами, ринкова кон’юнктура, котирувана валюта та ліквідність ринку, сума угоди.

  1. Валютна позиція банку.

Валютна позиція банку – це співвідношення (різниця) між сумою активів, позабалансових вимог у певній іноземній валюті та сумою балансових і позабалансових зобов’язань у цій самій валюті.

Активи та позабалансові вимоги - це активи, які обліковуються на певний день у балансі, тобто є у розпорядженні банку на цей час, та активи, які банк одержить у майбутньому (купівля певної валюти за угодами форвард, ф’ючерс, опціон та майбутні надходження у валюті у вигляді доходу).

Балансові та позабалансові зобов’язання – це зобов’язання банку на певний день у балансі перед клієнтами та контрагентами та зобов’язання банку у майбутньому (продаж певної валюти за угодами форвард, ф’ючерс, опціон та майбутні збитки в певній валюті).

Відкрита валютна позиція – коли сума активів та позабалансових вимог у певній валюті не збігається із сумою балансових і позабалансових зобов’язань у цій самій валюті.

Валютна позиція відкрита довга – сума А та ПБВ є більшою за суму Б та ПБЗ.

Валютна позиція відкрита коротка -сума А та ПБВ є меншою за суму Б та ПБЗ.

За кожною іноземною валютою банк підраховує підсумок за всіма балансовими та позабалансовими активами і всіма балансовими та позабалансовими зобов’язаннями банку.

На розмір відкритої валютної позиції банку впливають:

· Купівля - продаж готівкової та безготівкової іноземної валюти, усі строкові угоди;

· Одержання іноземної валюти у вигляді доходів або витрат та нарахування доходів і витрат, які обліковуються на відповідних рахунках;

· Купівля-продаж основних засобів та товарно-матеріальних цінностей за іноземну валюту;

· Надходження коштів в іноземній валюті та статутного капіталу;

· Погашення банком безнадійної заборгованості в іноземній валюті;

· Формування резервів в іноземній валюті за рахунок витрат;

· Інші обмінні операції з іноземною валютою.

Будь-яка конверсійна операція, в якій беруть участь дві валюти, проведена банком, змінює його валютну позицію.

Приклад зміни валютної позиції:

1) На рахунок клієнта в банку надійшли фунти стерлінгів на суму 1 млн. Ці гроші перебувають на одному з рахунків НОСТРО і позиція банку у фунтах є закритою (активи дорівнюють пасивам).

2) Банку необхідно продати фунти і купити американські долари для власних потреб. Він здійснює операцію за курсом 1,6050 дол./фунт. На НОСТРО-рахунку банку з’явилися американські долари, а фунти списані. Отже, в банку з’явилися розбіжності в активах і пасивах – банк відкрив валютну позицію і будь-яка зміна курсів валют долара і фунта може призвести до прибутку або значних збитків, оскільки закривати позицію банк вже зможе за іншим курсом.

Активи Пасиви
1. + 1млн.ф.ст. на НОСТРО-рахунку банку 1. + 1млн.ф.ст. на рахунку клієнта в банку
Позиція банку закрита
2. – 1млн.ф.ст. продано з НОСТРО-рахунку банку  
3. + 1605000 дол. куплено на НОСТРО-рахунок у банку  
Позиція банку відкрита: коротка на суму 1 млн.ф.ст. і довга на суму 1606000 дол.

Дилери банків за робочий день роблять велику кількість операцій із різними валютами, і їхнє завдання полягає в тому, щоб не допустити відкритої позиції банку, оскільки це може призвести до значних збитків.

Приклад. Дилер банку працював на ринку америк. долар – швейц. франк і за день робив кілька операцій.

Купівля (+), продаж (-)дол. Курс Купівля (+), продаж (-)дол.
1) + 10 млн. 1,4750 - 14750000
2) – 5млн. 1,4755 +7377500
3) – 7,5 млн. 1,4755 + 11066250
4) + 12 млн. 1,4750 - 17700000
5) + 1 млн. 1,4750 - 1475000
Довга позиція по долару на суму 10500000 1,4744 Коротка позиція по франку 15481250

По закінченні робочого дня в дилера утворилася довга позиція за доларами і коротка за шв. франками. Дилеру необхідно закрити усі відкриті позиції, т.т. здійснити операції таким чином, щоб усі позиції дорівнювали нулю, інакше він ризикує зазнати збитків від зміни курсу дол./франк. Тобто дилеру необхідно продати долар і купити франк. Курс, при якому позиція закриється без прибутків і збитків – 1,4744. Якщо курс буде нижчим від цього рівня, то дилер отримає збитки, якщо вищим, то прибуток.

В Україні переоцінювання відкритих валютних позицій проводиться за курсом НБУ до іноземних валют. Для запобігання валютному ризику для КБ НБУ встановлює нормативи відкритої валютної позиції.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 578 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...