Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індекс залучення країн у міжнародну торгівлю



Російська економіка залишається однією з найзакритіших у світі і продовжує зводити бар'єри, що перешкоджають її широкій участі у світовій торгівлі. Про це йдеться в новій доповіді Світового економічного форуму (ВЕФ) про залучення країн у міжнародну торгівлю в 2009 році (The Global Enabling Trade Index 2009).

Дослідження залучення країн у міжнародну торгівлю вимірює ефективність роботи різних установ і політику держав у сфері ведення міжрядної торгівлі і розвитку економічного співробітництва. Публікація доповідей була розпочата в 2008 році.

У рамках цього дослідження аналітична група ВЕФ склала рейтинг 121 країни на основі аналізу чотирьох основних показників відкритості їхніх економік для міжнародної торгівлі: доступ до внутрішнього ринку, адміністративне управління на кордонах, діловий клімат, а також транспортна та комунікаційна інфраструктура. При підрахунку індексу використовуються публічні джерела, а також результати щорічно складається ВЕФ «Огляду думок менеджерів» (Executive Opinion Survey).

У рейтингу з 121 країни, для яких розрахований індекс, Росія зайняла лише 109 -е місце. Хоча Росія займає восьме місце у світі за обсягом економіки, вона є найменш відкритою і привабливою як для імпорту, так і для експорту. Головною проблемою Росії дослідники вважають «Надзвичайно обмежений доступ до ринку», тобто торгові тарифні обмеження - за цим критерієм країні присвоєно 113-е місце. Так, тарифи на імпорт в Росії в середньому складають 15% (114-е місце), у тому числі для сільськогосподарського імпорту - 26% (106-е місце). Також дослідники негативно оцінюють ступінь прозорості митних процедур і складність структури тарифів - за цими двома показниками країна зайняла 109-е і 90-у позиції відповідно. За часом, який необхідно витратити на імпорт товарів у Росію, країна розташувалася на 99-м місці в рейтингу, по вартості імпорту - на 102- м, а за кількістю необхідних документів - на 117- м.

За якістю умов для ведення бізнесу Росія опинилася на 96-м місці. У числі негативних факторів були відзначені як високий рівень бюрократичної навантаження на бізнес, так і закритість російської ділової середовища, яка не розташована до міжнародного співробітництва. На думку дослідників, це твердження особливо стосується питань інвестицій. Крім того, керівники російських підприємств не довіряють своєму уряду, зазначили автори доповіді. Істотно кращі справи з доступністю транспортної інфраструктури - в цій категорії Росії відвели 56-у позицію. При цьому самим важливою перевагою країни є розвинена залізнична інфраструктура. За рівнем доступності та використання інформаційно-комунікаційних технологій на території Росії відвели в рейтингу 50-е місце.

У число країн, економіка яких була визнана більш закритою, ніж у Росії, увійшли (у порядку зниження оцінки) Непал, Бангладеш, Алжир, Монголія, Таджикистан, Гайана, Бурунді, Нігерія, Зімбабве, Венесуела, Кот- д'Івуар і Чад (останнє – 121-е місце).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1396 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...