Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рейтинг країн з найвищим рівнем життя



Американський суспільно-політичний журнал Newsweek представив свою версію ста кращих країн для життя - Newsweek's The World's Best Countries.

Аналітична група Newsweek поєднала дані, зібрані міжнародними організаціями, які регулярно випускають світові рейтинги за різними тематиками. Якість держав оцінювалися на основі п'яти загальноприйнятих ключових показників національного добробуту:

Стан освіти оцінювалося за середнім рівнем тестів TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) або PISA (Program for International Student Assessment). Для країн, в яких такі тести не проводяться, оцінки визначені на підставі даних міжнародних організацій за рівнем грамотності і середньої тривалості навчання.

Стан охорони здоров'я оцінювався за показниками Всесвітньої організації охорони здоров'я - очікуваної тривалості життя при народженні, враховуючи середню кількість років, яку людина може прожити в повному здоров'я, і з урахуванням років життя в неповному здоров'я у зв'язку із захворюванням або травмою.

Якість життя оцінювалася за рівнем суспільної нерівності, бідності, стандартів життя, фізичної, екологічної та економічної безпеки. Для оцінки нерівності враховувалися коефіцієнт Джині - ступінь нерівності в доходах сімей та гендерний розрив - ступінь нерівності між чоловіками і жінками. Рівень бідності визначався за відсотком населення, що живе менш ніж на два долари США на день у цінах 2005 року. Стандарти життя вимірювалися за рівнем споживання на душу населення. Рівень фізичної безпеки визначався за кількості насильницьких злочинів і вбивств на душу населення. Рівень екологічної безпеки визначався по санітарному стану навколишнього середовища. Економічна безпека визначалася за рівнем безробіття.

Динаміка економічного розвитку оцінювалася за показниками зростання ВВП, диверсифікації економіки, якості підприємницького середовища, інновацій, капіталізації фондового ринку.

Політичне середовище оцінювалася за показниками якості виборчого процесу, участі громадян у політичному житті, якості функціонування уряду, свободи вираження переконань, об'єднання в асоціації, верховенства закону, особистої свободи та прав особистості. Також використовувався показник рівня демократизації і дані ризиків з-за політичних рішень, з якими стикаються уряду, компанії й інвестори в зарубіжних країнах.

Провівши порівняльний аналіз, дослідники склали своєрідну метрику 100 країн.

Кращою країною світу автори дослідження назвали Фінляндію. Далі в першій десятці Швейцарія, Швеція, Австралія, Люксембург, Норвегія, Канада, Нідерланди, Японія і Данія. Сполучені Штати опинилися на11-м місці.Найгіршими серед 100 країн, охоплених дослідженням, визнані Буркіна-Фасо, Нігерія і Камерун.

Росія займає в рейтингу 51-е місце (між Кубою і Туреччиною). За шкалою освіти укладачі рейтингу поставили Росію на 31- е місце, за динамікою економічного розвитку - на 36-е, за якістю життя - на 50-е. Гірше за все показники країни за станом охорони здоров'я та політичного середовища: і по одному, і по іншому показниками – 75- е місце.Крім Росії, в рейтингу фігурують ще сім пострадянських держав.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...