Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Деталь-заготовка



Зручний спосіб моделювання виробів, що відрізняються лише деякими конструктивними елементами – використання за основу деталі раніше підготовленої моделі (вона називається заготовкою).

Модель деталі, яка буде використовуватися як основа іншої деталі, повинна бути сформована і записана на диск у файл із будь-яким ім'ям.

Для того, щоб використати готову модель деталі як основу поточної деталі, треба викликати з меню Операції команду Деталь-заготовка... чи натиснути кнопку Деталь-заготовка на Інструментальній панелі.

Команда Деталь-заготовка... доступна, якщо в поточній моделі ще немає основи деталі.

Після виклику команди на екрані з'являється стандартний діалог вибору файлів. У ньому треба вибрати потрібний каталог і вказати ім'я файлу, що містить деталь. Зображення вказаної деталі з'явиться у вікні перегляду діалогу. Якщо файл деталі-заготовки обраний вірно, слід натиснути кнопку Відкрити.

На екрані з'явиться діалог вибору способу вставки заготовки.

Можна вставити в поточний файл деталь-заготовку, що зберігає чи не зберігає зв'язок з файлом-джерелом.

Якщо потрібно вставити деталь, зберігши її зв'язок з файлом-джерелом, то слід включити опцію Зовнішнім посиланням. Якщо ж потрібно вставити деталь без зв'язку з файлом-джерелом, то слід включити опцію Без історії.

Якщо потрібно, щоб основа поточної деталі була дзеркальною копією деталі-заготовки, то треба включити опцію Дзеркальна деталь.

Після задання способу вставки заготовки треба натиснути кнопку Створити. Деталь-заготовка (чи її дзеркальна копія) буде вставлена в поточний файл і прийнята за основу деталі.

Наступна робота з основою (“приклеювання” і “вирізання” додаткових об’ємів, побудова фасок, отворів тощо) нічим не відрізняється від роботи з основою, отриманою шляхом операції над ескізом.

При використанні заготовки, що зберігає зв'язок зі своїм файлом-джерелом, треба враховувати, що вона не копіюється в модель, а існує в ній у вигляді посилання на свій файл. Після редагування деталі, що використовується як заготовка іншими деталями, усі зміни передаються у файли, що містять посилання на цю заготовку.

Заготовка “без історії”, що не зберігає зв'язку зі своїм файлом-джерелом, копіюється в модель і втрачає інформацію про назву і розташування джерела. Редагування файлу-джерела не впливає на таку заготовку.

Яким би способом деталь-заготовка не вставлялася в модель, редагувати елементи заготовки в моделі неможливо. Змінити елементи можна тільки у вставлених посиланням заготовках і тільки в файлі-джерелі.

Приклеювання і вирізання додаткових елементів

Після створення основи деталі можна приклеювати до неї чи віднімати від неї наступні формотвірні елементи.

Вони, як і основа, можуть являти собою елементи чотирьох типів:

Ø елементи видавлювання;

Ø елементи обертання;

Ø кінематичні елементи;

Ø елементи за перерізами.

Основні правила побудови цих елементів аналогічні до правил побудови основ відповідної форми.

При заданні параметрів операції вирізання чи приклеювання доступно трохи більше опцій, ніж при побудові основи. Додаткові опції дозволяють спростити задання параметрів елементів, а також зв’язати їх один з одним.

Приклеювання чи вирізання формотвірного елемента починається зі створення його ескізу.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...