Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема. Земельно-правові засади набуття та реалізації прав на землю



1. Умови набуття і порядок передачі земельних ділянок громадянам: безоплатна приватизація земельних ділянок; набуття прав на землю за набувальною давністю; норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам.

2. Умови і порядок передачі земельних ділянок юридичним особам у постійне та тимчасове (орендне) користування.

3. Особливості переходу прав на земельну ділянку у разі набуття житлових будинків, будівель або споруд.

4. Повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність або в користування: порядок надання земельних ділянок державної та комунальної власності у користування.

5. Умови і порядок передача земельних ділянок державної власності у комунальну власність та земельних ділянок комунальної власності у державну власність.

6. Виникнення права власності на землю та права користування земельною ділянкою: порядок державної реєстрації прав на землю та їх обтяжень; юридичне значення їх кадастрової реєстрації та документального посвідчення.

Завдання для підготовки до заняття

Задача № 1.

Громадяни Петриченко, мешканець села Грибівка, отримав в порядку безоплатної приватизації земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку у розмірі 0, 12 га. Через рік він звернувся до сільської ради із заявою щодо отримання в порядку безоплатної приватизації ще однієї земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку у розмірі 0,13 га. Сільська рада відмовила йому в наданні такої земельної ділянки.

Чи є законними звернення громадянина та рішення сільської ради? Вирішите задачу по суті наданих умов.

Задача № 2.

У 2010 році громадянин Копатько звернувся до райдержадміністрації з клопотанням про передачу йому у власність земельної ділянки на підставі набувальної давності. У клопотанні відзначалося, що він користується цією земельною ділянкою добросовісно, відкрито та безперервно з 1985 року. Проте у нього немає документів, які б свідчили про наявність його прав на земельну ділянку.

Дослідить викладену ситуацію та надайте правову оцінку законності дій громадянина. Чи підлягає клопотання задоволенню?

Задача № 3.

Громадянка Берестова тривалий час використовувала земельну ділянку на праві постійного користування. У 2012 році сільська рада своїм рішенням зобов’язала її переоформити право постійного користування на право власності на земельну ділянку.

Надайте правову оцінку законності рішення сільської ради. Вирішите задачу по суті наданих умов.

Задача № 4.

У 2004 році орендодавець уклав договір оренди земельної частки (паю) з ТОВ «Альянс». Договір був укладений на 15 років. У 2007 році орендодавець виділив земельну ділянку в натурі (на місцевості) та отримав Державний акт на право приватної власності на земельну ділянку. Після цього він звернувся до орендаря з вимогою укласти новий договір оренди земельної ділянки та передбачити в ньому нові умови, в т. ч. новий строк дії договору оренди земельної ділянки та орендної плати.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 493 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...