Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Забруднення атмосфери, вплив людини на водні ресурси, грунт, рослинність тощо



Забрудненням називають внесення в якесь середовище нових, не характерних для нього фізичних, хімічних і біологічних агентів, перевищення їхнього природного середнього багаторічного рівня в середовищі. Об’єктом забруднення є атмосфера, вода, ґрунт. Непрямими жертвами забруднення є люди, тварини, рослини, мікроорганізми.

Забруднення навколишнього середовища поділяють на природні, викликані якимись природними причинами (космічний пил, пожежі, виверження вулканів тощо) та антропогенні, що виникають в результаті діяльності людей.

Серед антропогенних виділяють забруднення:

- механічні (тверді частинки та предмети в біосфері);

- хімічні (хімічні елементи, різні сполуки, отруйні речовини промислового і побутового призначення);

- фізичні (шуми, вібрація, зміни теплових, електричних, радіаційних, світлових полів у природному середовищі);

- біологічні (різні організми, бактеріологічна зброя, нові віруси).

Фізичні забруднення поділяються на такі типи:

- теплове (термальне) – виникає в результаті підвищення температури середовища, головним чином у зв’язку з промисловими викидами нагрітого повітря, відхідних газів і води;

- світлове – порушення природної освітленості місцевості внаслідок впливу штучних джерел світла, що призводить до аномалій у житті рослин і тварин;

- шумове – утворюється через збільшення інтенсивності створюваності шуму надприродного рівня;

- електромагнітне – виникає у разі зміни електромагнітних властивостей середовища (від ліній електропередач, радіо й телебачення, роботи деяких промислових установок) й приводить до глобальних і місцевих географічних аномалій і змін у тонких біологічних структурах;

- радіоактивне – пов’язане з перевищенням природного рівня вмісту в середовищі радіоактивних речовин.

Джерелами забруднення атмосфери є димові викиди промислових підприємств та теплових електростанцій, вихлопні гази транспортних засобів, продукти само згорання сміттєзвалищ та териконів вугільних шахт.

Атмосфера забруднюється аерозолями важких металів, синтетичними сполуками, радіоактивними та канцерогенними речовинами – усіх їх більше 500. Найбільш поширеними речовинами, що забруднюють атмосферу є оксид вуглецю СО, двоокис вуглецю (вуглекислий газ) СО2, двоокис сірки SO2, оксид азоту NO2, вуглеводні СnНm, пил. Вплив забруднення атмосфери на людину: зниження загального імунітету організму та підвищення вразливості до інфекцій.

Вплив забруднення водних ресурсів на людину: поширення інфекційних захворювань; споживання небезпечних для здоров’я речовин разом з питною водою тощо

Головними джерелами забруднення ґрунтів є: масове застосування мінеральних добрив; використання пестицидів (отрутохімікатів, що використовуються у сільському господарстві для боротьби з бур’янами та шкідниками; промислові та побутові відходи; викиди в атмосферу та скиди у воду забруднювальних речовин, радіаційне забруднення.

Діяльність людини стає в даний час потужним фактором, що впливає на якість водних ресурсів. Вплив цей може бути як безпосереднім, наприклад при будівництві ГЕС, заборі води річок для зрошення тощо, так і не прямим, через інші компоненти природи: клімат, грунт, рослинність та ін.

Різко посилає ерозію грунту господарська діяльність людини. Обробляючи грунт під сільськогосподарські культури, людина позбавляє всі великі площі землі природного травяного покриву, а розовані, не захищені скріплює дерниною грунту піддаються змиву і розмиву.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 892 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...