Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність та особливості продукту інтелектуальної діяльності



У будь-якому товарі закладені результати творчої діяльності людей. Це науково-технічні, художньо-конструкторські, організаційні, комерційні та інші рішення, завдяки яким товар набуває необхідних споживчих властивостей, унаслідок чого він користується попитом.

Результати інтелектуальної творчої діяльності являють собою оригінальну інформацію, яка є нематеріальним об’єктом, розміщеним на матеріальному носії, або втілена у певну об’єктивну форму і здатна до відтворення. Включення цих нематеріальних об’єктів у господарський оборот, так само як і у випадку з матеріальними об’єктами, передбачає визначеність у питанні, кому належатимуть доходи від використання цих об’єктів, тобто чиїм є право власності на інтелектуальний продукт.

Право власності на інтелектуальний продукт має деякі особливості порівняно з аналогічними майновими правами на матеріальні об’єкти. Це пов’язано з особливістю господарського обороту інтелектуальних продуктів. Наприклад, вони не можуть бути відчужені від одної особи та передані іншій повною мірою, тобто у разі відчуження неможливе виключне володіння інтелектуальним продуктом. Інформація входить до складу знань іншої людини і залишається у нього. Інтелектуальна власність може бути
втілена у матеріальні або віртуальні об’єкти багато разів, вона не піддається фізичному зносу, її можна використовувати до того часу, поки вона не застаріє. Регулюванню підлягає у даному випадку лише використання інтелектуального продукту, який правовласник може дозволити або заборонити. Саме це значно ускладнює усвідомлення сутності інтелектуальної власності.

На думку багатьох українських учених, інтелектуальна власність — це умовне поняття, яке використовується для позначення сукупності виключних прав на результати інтелектуальної, насамперед творчої діяльності, а також прирівняних до них за законодавством засобів індивідуалізації учасників господарських відносин (фірмове найменування та позначення, товарний знак і т. п.).

Матеріально-речову основу інтелектуальної власності становить інтелектуальний продукт, що с результатом творчих зусиль його творців — людини або колективу. Інтелектуальний продукт може мати різні форми: літературні, художні твори, наукові відкриття й винаходи, результати технологічних і проектних робіт, зразки нової продукції, нової техніки й матеріалів, нова технологія, науково-виробничі, консалтингові, економіко-фінансові, управлінські, маркетингові послуги тощо.






Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 757 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...