Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тенденції рівня ефективності: статичні та динамічні показники рівня ефективності



Економічну ефективність характеризують показниками, які можуть бути розраховані за двома методами: статичним і динамічним.

Статичний показник відображає рівень ефективності на даний момент. Динамічний показник економічної ефективності виражає зміну рівня ефективності за певний період часу і розраховується відношенням рівня ефективності наступного періоду до рівня ефективності попереднього періоду. Таким методом розраховують темп зростання (зниження) рівня ефективності за певний період.

Динаміка ефективності промислового виробництва може мати три тенденції: а) зростати; б) знижуватися; в) бути незмінною — залежно від впливу чинників. Ці тенденції простежуються за допомогою графіків. Для цього обсяг виробництва позначимо через V, рівень матеріальних витрат відповідно — М, а час — t.

а б в

Рис. 6. Зміни тенденцій рівня ефективності

На рис. 6 зміну рівня ефективності зображено схематично і лише за однієї умови: в першому (а) випадку вона зростає, в другому (б) — знижується, в третьому (в) — є незмінною. При цьому у випадках (а) і (б) ефективність змінюється відповідно до змін її основних параметрів (V) і (М). Для кожного випадку зміна параметрів матиме свої тенденції:

а) зростання ефективності ( >1) за умов:

зростання V і зниження М (рис. 6, а);

Можливі й інші умови зростання ефективності:

¾ незмінності V і зниження рівня М;

¾ зростання V і незмінності рівня М;

¾ перевищення темпів зростання V над темпами зростання М;

¾ перевищення темпів зниження М над темпами зниження V;

б) зниження ефективності ( <1) за умов:

зниження V і зростання М (рис. 6, б);

Інші умови зниження ефективності:

¾ незмінність V і зростання М;

¾ зниження V і незмінність М;

¾ перевищення темпів зниження V над темпами зниження М;

¾ перевищення темпів зростання М над темпами зростання V;

в) незмінність ефективності ( = 1) зображена на рис. 6, в. Вона виникає тоді, коли параметри V і М протягом певного періоду мають незмінні рівні або індекси їх змін залишаються постійними.

Для всебічної оцінки рівня та динаміки економічної ефективності промислового виробництва всю різноманітність показників поділяють на такі розділи: узагальнювальні показники; показники ефективності використання ресурсів: праці, капіталу, матеріальних ресурсів; показники ефективності зовнішньоекономічної діяльності.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...