Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система показників обсягу виробництва продукції промисловості та її взаємозв'язок із макроекономічними та мікроекономічними показниками



Розвиток промисловості характеризується показниками обсягу виробництва продукції та ефективності використання економічних ресурсів у промисловому виробництві.

Найзагальнішим показником обсягу виробництва продукції (товарів та послуг) промисловості є валовий випуск. Валовий випуск промисловості (ВВп) — це сукупна ринкова вартість товарів та послуг, вироблених промисловістю країни за певний період часу. Він визначається різними способами:

1. як сума валової продукції галузей промисловості;

2. як сума проміжної та кінцевої продукції промисловості;

3. як сума товарної продукції та незавершеного виробництва промисловості.

Валова продукція галузі промисловості (ВПі) — це сумарна вартість товарів і послуг, вироблених підприємствами та організаціями галузі за певний період часу.

Проміжна продукція (ППп) — це та частина валового випуску, яка спрямовується на виробниче споживання, тобто це сума матеріальних витрат промисловості.

Кінцева продукція (КПп) — це така частина валового випуску, яка виходить зі сфери промислового виробництва та спрямовуєть­ся на невиробниче споживання й інвестування.

Товарна продукція (ТПп) являє собою сумарну вартість усіх готових виробів, напівфабрикатів, робіт і послуг промислового характеру, які призначені для продажу. До ТПп належить як продукція, що виготовлена з власної сировини та матеріалів, так і виготовлена з сировини та матеріалів замовника. До неї також належить продукція (вироби, напівфабрикати, роботи, послуги), що вироблена для капітального ремонту, будівництва, житлово-комунального господарства і непромислових потреб. При розрахунку товарної продукції за певний період враховується зміна залишків незавершеного виробництва. Таким чином, обсяг товарної продукції розраховується за формулою:

ТПп = Вгп + Внф + Врп + ∆Внв,

де Вгп — вартість готової продукції;

Внф — вартість напівфабрикатів;

Врп — вартість робіт та послуг;

∆Внв — зміна залишків незавершеного виробництва:

∆Внв = Внв1 – Внв2,

де Внв2 — вартість залишків незавершеного виробництва на кінець певного періоду;

Внв1 — вартість залишків незавершеного виробництва на початок певного періоду.

З огляду на напрямки споживання ТПп, вона може бути розподілена на три частини:

ТПп = ТП1 + ТП2 + ТП3,

де ТП1 — частина товарної продукції промисловості, яка спрямовується на споживання та в інші сектори економіки;

ТП2 — частина товарної продукції промисловості, яка споживається у формі інвестицій самою промисловістю;

ТП3 — частина товарної продукції промисловості, яка спрямовується на експорт.

На основі показника ТПп розраховується показник обсягу продукції, що реалізовується (РПп):

РПп = ТПп + Он1 – Он2,

де Он1 — залишок нереалізованої продукції на початок певного періоду;

Он2 — залишок нереалізованої продукції на кінець певного періоду.

З метою об’єктивного відображення економічних процесів у промисловості застосовуються макроекономічні показники, що відповідають Системі національних рахунків (СНР). Новий варіант СНР затверджений ООН у 1993 році і рекомендований для використання всім країнам з метою забезпечення міжнародних порівнянь.

Центральне місце серед показників розвитку промисловості згідно з СНР належить валовому внутрішньому продукту (ВВПп). ВВПп — це ринкова вартість кінцевої продукції промисловості. До неї входить та частка валового випуску промисловості, яка спрямовується на невиробниче споживання, інвестування та експорт. При обчислені ВВПп не враховується проміжна продукція. Таким чином, виникає поняття доданої вартості у промисловості (ДВп). ДВп — це вартість, яка створена у промисловості в процесі виробництва і включає заробітну плату, прибутки від корпоративного та некорпоративного бізнесу, рентний (орендний) дохід, відсотки та дивіденди, отримані від інших секторів економіки, неприбуткові податки та амортизація.

ВВПп обчислюється трьома методами: виробничим, витрат і доходів.

Виробничий метод. Згідно з цим методом, ВВПп обчислюєть­ся як сума доданої вартості всіх галузей промисловості плюс
неприбуткові податки і мінус субсидії:

ВВПп = (ВВп – ППп) + (НП – С),

де НП — неприбуткові податки (податок на додану вартість, акцизний збір, торговельне мито);

С — субсидії і дотації, які отримує промисловість від держави.

Метод витрат. За цим методом ВВПп обчислюється за формулою

ВВПп = Вд + Вс + Ве – МВ – С,

де Вд — витрати домогосподарств на придбання продукції промисловості;

Вс — витрати інших секторів економіки на придбання продукції промисловості, включаючи витрати сектора державного управління;

Ве — експорт промислової продукції;

МВ — матеріальні витрати промисловості на виготовлення продукції;

С — субсидії і дотації, які отримує промисловість від держави.

Метод доходів. Згідно з цим методом, ВВПп — це сума первинних доходів, створених промисловістю. ВВПп = ЗП + А + Пос + ЧПр + ПО + (НП – С),

де ЗП — заробітна плата найманих працівників; А — амортизація; Пос — частина прибутку підприємців, яка спрямовується на особисте споживання;

ЧПр — чистий прибуток

ЧПр = І + М + Д + Р, де І — приріст основного капіталу; М — приріст обігового капіталу; Д — дивіденди; Р — рентний дохід;

ПО — податок на прибуток.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 237 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...