Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Витрати на основну заробітну плату, які включаються до собівартості одиниці продукції ( ) за однономенклатурного виробництві можна спрощено розрахувати за формулою



, (5.10)

де - середньомісячна основна заробітна плата робочих, зайнятих на виробництві даного виду продукції, грн.;

Ч - середньооблікова чисельність робочих, зайнятих на виробництві даного виду продукції, осіб;

V - річний обсяг випуску продукції даного виду, натур. од.

У спрощених розрахунках як середньомісячну заробітну плату можна прийняти розраховану відповідно до прийнятої системи оплати праці за формулами:

- для прямої відрядної:

= , (5.11)

де - фактично вироблений за місяць одним робітником об`єм продукції, натур. од.;

- пряма відрядна розцінка, грн /натур. од.;

- для прямої погодинної:

міс*ГТС, (5.12)

де Фміс - місячний фонд робочого часу, год.;

ГТС – тарифна ставка за 1 годину роботи, грн.

Для укрупнених розрахунків можна визначити величину додаткової заробітної плати як відсоток від основної. Відсоток може складати не більше 50 % (рекомендована величина - 15-30 %). Додаткова заробітна плата на одиницю продукції розраховується шляхом ділення її річної величини на обсяг продукції, що виробляється.

Відрахування на соціальне страхуванняу вигляді єдиного соціального внеску (ЄСВ), який визначається індивідуально за групами ризиковості підприємств. Для юридичних осіб мінімальний розмір нарахувань складає 36,76 % від загального фонду оплати праці:

. (5.13)

Амортизаційні відрахування від вартості обладнання можуть розраховуватися декількома методами: лінійним; методом зменшуваного залишку; кумулятивним та іншими (див. тему «Основні засоби підприємства»).

Доходи від реалізації продукції Д визначаються множенням обсягу продукції у натуральному вираженні, V, на ціну одиниці продукції, Ц:

Д=V·Ц. (5.14)

Величину витрат на виготовлення продукції визначають наступним чином:

С = Сп*V. (5.15)

Прибуток є різницею між доходами від реалізації продукції та собівартістю всього випуску продукції:

П= Д-С. (5.16)

Чистий прибуток визначається як різниця між прибутком від реалізації продукції, П, та величиною податку на прибуток, Пприб:

ЧП =П– Пприб. (5.17)

Ставка податку на прибуток станом на 1.01.13 в Україні складає 19% і величина податку на прибуток розраховується наступним чином:

Пприб = П*0,19 . (5.18)

Рентабельність окремих видів продукції, , визнчається наступним чином:

, (5.19)

де - прибуток з одиниці продукції, грн.;

- повна собівартість одиниці продукції, грн.;

- оптова ціна одиниці продукції (яка складається з собівартості і прибутку), грн.

Рентабельність всієї продукції підприємства, , визначається наступним чином:

, (5.20)

де - прибуток від реалізації продукції, грн.;

- собівартість всього обсягу реалізованої продукції, грн.

, (5.21)

де - обсяг реалізованої продукції і-го виду в натур.одиницях;

- кількість найменувань продукції.

(5.22)

Рентабельність підприємства (виробництва), , ро-зраховується наступним чином:

- загальна:

, (5.23)

де - величина прибутку, грн.;

- середньорічна вартість основних виробничих засобів, грн.;

- середньорічний залишок нормативних оборотних засобів, грн.

- розрахункова:

(5.24)

де - величина чистого прибутку підприємства, грн.

Задача 7.

На основі даних таблиці 7 визначити чистий дохід, валовий прибуток, рентабельність реалізованої продукції та рентабельність виробництва, а також результат від операційної діяльності за умови, що адміністративні витрати становлять 30% від собівартості реалізованої продукції, витрати на збут - 5% від собівартості реалізованої продукції, інші операційні витрати – 7%, інші операційні доходи – 15% від суми чистого доходу. Використовуючи діючу на момент розрахунку ставку податку на прибуток визначити величину прибутку до оподаткування, за умови, що підприємство не веде ані фінансової, ані інвестиційної діяльності, та величину чистого прибутку.

Ва-рі-ант Показники, грн.:
Базового року Звітного року
Обсяг виготов леної продукції (товарів, робіт, послуг) Чистий дохід Обсяг виготовленої продукції (товарів, робіт, послуг) Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) Податок на додану вартість Акцизний збір Інші відрахування з доходу Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)
                 
                 

Валовий прибуток (ПРВАЛ ) визначається як різниця між чистим доходом (ЧД) і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

СОБРЕАЛ). При цьому чистий дохід визначають вирахуванням із виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ВирРЕАЛ) податку на додану вартість, акцизного збору та інших відрахувань із доходу.

Рентабельність реалізованої продукції (RРЕАЛ) – це є відношення валового прибутку до собівартості реалізованої продукції.

Рентабельність виробництва (RВИР) визначається відношенням валового прибутку до середньорічної вартості основних фондів і оборотних засобів.

Рівень витрат на 1 грн. обсягу реалізованої продукції (С1ГРН.) – визначається відношенням собівартості реалізованої продукції до обсягу реалізованої продукції (чистого доходу).

Після врахування інших операційних доходів (від операційної оренди, операційних курсових різниць, реалізації оборотних активів та ін.), а також адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат, утворюється прибуток (збиток) підприємства від операційної діяльності (ПРоперац), який розраховують сумуючи валовий прибуток (збиток) і зазначені доходи і витрати.

Ставка податку на прибуток з 1 січня 2011 року становить 23%, з 1 січня 2012 року - 21%, з 1 січня 2013 року - 19%, а з 1 січня 2014 року - 16%.

Чистий прибуток (ПРчист) підприємства – це показник, який враховує доходи і витрати від звичайної діяльності і діяльності за надзвичайних умов. Чистий прибуток – це прибуток підприємства, який залишається після вирахування суми оподаткування доходів, одержаних за звичайних умов та надзвичайної діяльності.

Ставка податку на прибуток з 1 січня 2011 року становить 23%, з 1 січня 2012 року - 21%, з 1 січня 2013 року - 19%, а з 1 січня 2014 року - 16%.

Нерозподілений прибуток – це та частина чистого прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства після формування резервів, фондів виплати дивідендів та процентів за залученими позиками. Вказані виплати становлять 25% від величини чистого прибутку.

Нерозподілений прибуток використовується з метою формування фондів спеціального призначення, що забезпечують розвиток підприємства.

Розподілити прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства за фондами у такій пропорції:

- фонд інвестиційного розвитку підприємства – 25%;

- фонд соціального розвитку підприємства – 15%

- фонд інноваційного розвитку підприємства – 35%;

- фонд матеріального стимулювання – 25%.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 394 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...