Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розкрийте особливості моделі простого та складного мультиплікатора. Мультиплікативна зміна реального ВВП



Мультиплікатор — це коефіцієнт, на який треба помножити зміну в сукупних видатках, щоб визначити підсумкову зміну рівноважного ВВП. Інакше кажучи, мультиплікатор показує, у скільки разів сумарний приріст сукупного обсягу виробництва (доходу) перевищує приріст сукупних видатків. Мультиплікатор діє в обох напрямах: зменшення у будь-якому компоненті сукупних видатків спричиняє багаторазове зменшення рівноважного ВВП, і навпаки.

Мультиплікатор витрат належать до ключових категорій макроекономічної теорії. Але щоб розкрити його зміст слід попередньо розглянути зв’язок між рівноважним ВВП і окремими компонентами запланованих сукупних витрат.

Y = C + I Позначимо автономні витрати символом . Оскільки у нашій моделі автономними витратами є заплановані інвестиції, то , Якщо а , то зміну рівноважного ВВП можна визначити за формулою

У рівнянні коефіцієнт 1 / (1 – c) є мультиплікатором витрат. У широкому розумінні термін «мультиплікатор» означає примноження, яке визначає, на скільки одиниць змінюється залежна змінна, якщо незалежна змінна змінюється на одиницю.

Звідси приріст рівноважного ВВП можна визначити за спрощеною формулою:

Механізм мультиплікації автономних витрат

Виразимо алгебраїчно зміни, що відбуваються в межах кожного циклу:

I цикл — збільшення запланованих інвестиції = D I

II цикл — приріст споживання = c × D I.

III цикл — приріст споживання = c 2 × D I і т. д.

Підсумовуючи, запишемо формулу суми нескінченно спадної геометричної прогресії:

Звідси випливає вже відома формула мультиплікатора витрат:

Приріст автономних витрат спричинює мультиплікативний приріст рівноважного ВВП. Це зумовлюється тим, що збільшення автономних витрат породжує в економіці нескінченно спадний ланцюг індуційованих витрат на споживання. Завдяки здатності автономних витрат генерувати індуційовані витрати приріст запланованих сукупних витрат перевищує приріст автономних витрат на суму приросту індуційованих витрат.

На рис. початково рівноважний ВВП становить E 1, автономні витрати дорівнюють . Звідси заплановані сукупні витрати дорівнюють сумі автономних та індуційованих витрат: На рисунку цю ситуацію відображає крива E 1.Тепер припустимо, що автономні витрати збільшилися від до . Це мультиплікативно збільшить заплановані сукупні витрати, що перемістить їх криву вгору в положення E 2. Більшій величині запланованих сукупних витрат відповідає більший рівень рівноважного ВВП, який дорівнює Y 2, а заплановані сукупні витрати визначатимуться за формулою .

Їх збільшення відбулося передусім за рахунок приросту автономних витрат . На рис. приріст автономних витрат відображується відстанню по вертикалі між лініями E 1 та E 2.

Оскільки , то мультиплатор витрат, який є відношенням , більший за одиницю.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 762 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...