Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розкрийте сучасні форми добровільного та інститут обєднання п-ств



Об'єднання підприємств здійснюється на добровільних засадах з метою спільної діяльності на основі комерційного розрахунку та самофінансування.

Першим видом договірного об'єднання є асоціація-це договірне обєднання,ст. з метою постійної координації господ д-сті оюєднаних п-ств,шляхом централізації однієї або к-ох виробничих та управлінських ф-ій,розвитку спеціалізації і кооперації в-цтва,організації спільних в-цтв на основі обєднання учасниками фінас та матер ресурсів для задоволення переважно господарських потреб його учасників.Вони утвор для визначення ціни,освоєння ринку збуту,захисту інтересів своїх членів.

Коорпорації-договірне обєднання створене на основі інтеграції виробничих наукових і комерційних інтересів,об’єднаних п-ств,з делегуванням ниами окремих повноважень централізованого регулювання д-сті кожного з учасників органами управління корпорації.Весь прибуток коорпор належ її акціонерам.Частка прибутку розд між акціонерами,а решта-на інвестування.

Консорціум-тимчасове статутне обєднання п-ства для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети.онсор викор кошти,якими його наділяють учаснки,централізовані ресурси виділені на фінансування відповідної програми а також кошти що надходять з ін. джерел в порядку визначеному його статутом. Після виконання цих завдань консорціум ліквідується чи перетворюється на інший вид об'єднання.Учасники консорціуму можуть бути членами к-ох консорціумів одночасно.Консорціуму делегується право представляти інтереси своїх учасників в державних органах,для чого в його структурі управління створ відповідні функціональні органи.

Концерном є статутне обєднання п-ств,а також інш організацій,на основі їх фін залежності від одного або групи учасників обєднання з централізацією ф-ій науково техн. І виробничого розвитку,інвестиц фінансової,зовнішньо економ а ін. д-сті.Учасники концернк не можуть бути одночасно уч ін. концерну. У відповідності з засновницькими документами можуть нести субсидіарну юрид відповідальність за зобов’язаннями концерну.Утвор концернів значною мірою викликане необхідністю переміщення капіталу з менш перспективних галузей промисловості в більш перспективні,а також для реалізації значних фінансових проектів.

Трест — це інтеграційне утворення, в якому підприємства, що входять до нього, об'єднуються до єдиного виробничого комплексу і втрачають свою юридичну, виробничу і комерційну самостійність, а керівництво їх діяльністю здійснюється із єдиного центру. Прибуток тресту розподіляється відповідно до пайової участі окремих підприємств.

Картель — це договірне об'єднання підприємств однієї галузі для різних напрямків спільної комерційної діяльності. Картельна угода може передбачати домовленості про ціни, особливості ринкового збуту, обсяги виробництва і реалізації продукції, асортимент і номенклатуру, обмін патентами, умови найму робочої сили та інше. Але передусім регулюванню підлягає збут готової продукції.

Синдикат передбачає об'єднання однорідних промислових підприємств, що реалізують свою продукцію через спільну реалі-заційну контору. При цьому ця контора організується у формі торгової фірми (акціонерне товариство, товариство з обмеженою відповідальністю та інше), яка потім укладає угоду з учасниками синдикату про однакові умови збуту своєї продукції.

Пул — це форма об'єднання підприємств, коли прибуток всіх учасників акумулюється в єдиному фонді, а потім розподіляється між ними у заздалегідь установленій пропорції.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 190 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...