Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організаційно-правові особливості



Об'єктивна необхідність існування фінансів та потреба їх викорис­тання Українською державою, органами місцевого самоврядування для виконання своїх завдань і функцій обумовили існування відповідної діяльності з планомірного утворення, розподілу та використання фінансових ресурсів. Така діяльність в юридичній літературі має назву фінансової діяльності держави, органів місцевого самоврядування.

Держава, органи місцевого самоврядування організують та здійс­нюють фінансову діяльність у таких основних напрямах:

- утворення централізованих і децентралізованих фондів коштів держави, органів місцевого самоврядування;

- розподіл (перерозподіл) централізованих і децентралізованих фондів коштів держави, органів місцевого самоврядування;

- використання централізованих і децентралізованих фондів коштів держави, органів місцевого самоврядування;

- державний і місцевий фінансовий контроль за законністю і доцільністю утворення, розподілу (перерозподілу) та використання централізованих і децентралізованих фондів коштів усіх видів.

— 25 —


Зазначені напрями обумовлюють завдання, які реалізують держа­ва, органи місцевого самоврядування при здійсненні ними фінансової діяльності, а саме:

- планомірне формування і розподіл централізованих фондів коштів відповідно до цілей держави і муніципальних утворень;

- забезпечення належних умов для формування децентралізова­них фондів коштів;

- контроль за законним і доцільним використанням фондів гро­шових ресурсів.

Існування фінансової діяльності держави та органів місцевого са­моврядування обумовлено такими чинниками:

- об'єктивною необхідністю розподілу та перерозподілу націо­нального доходу, задоволення як особистих, індивідуальних потреб юридичних та фізичних осіб, так і суспільства в цілому, що здійснюється в грошовій формі;

- існуванням грошових відносин;

- потребою залучення частини коштів фондів, які постійно утворюються у процесі виробництва у підприємств, установ, організацій, а також у громадян, у загальнодержавний фонд коштів для задоволення суспільних потреб.

Суттю та метою фінансової діяльності держави, органів місцевого самоврядування є формування їх публічних фондів коштів і проведення необхідних витрат (використання цих публічних фондів) для виконання завдань та функцій держави, місцевого самоврядування, тобто - задоволення публічного інтересу.

Предметом такої діяльності є відносини, що виникають у процесі утворення, розподілу та використання фондів коштів держави, місцевого самоврядування, які за своєю природою є публічними фондами, необхідними для реалізації їх завдань.

Фінансову діяльність здійснюють: держава, її державні органи та організації; інші суспільно-територіальні утворення (області, райони), які беруть участь у формуванні фондів органів місцевого самоврядування та їх органи і організації; муніципальні утворення (міста, селища, села) та їх органи і організації; підприємства, установи,

організації.

Об'єктом фінансової діяльності є: публічні фонди коштів, що належать державі, місцевому самоврядуванню; доходи, прибутки суб'єктів господарювання та фізичних осіб.

— 26 —


Фінансовій діяльності держави, органів місцевого самоврядування властиві певні ознаки, які відрізняють її від інших видів діяльності.

1) цс діяльність обов 'язковопл анова, що базується нафінансовому плані: видатки держави, органів місцевого самоврядування протягом року можуть бути здійснені лише у межах планових асигнувань; доходи повинні надходити до фондів коштів у визначені та встановлені відповідним фінансовим планом терміни, від визначених платників, у визначених обсягах;

2) за своїм змістом це управлінська (виконавчо-розпорядча) діяльність, яка здійснюється органами державної влади та місцевого самоврядування (представн ицькими та виконавчими) і спрямована на виконання їх завдань та функцій;

3) здійснюється в установлених законодавством формах відповід­но до статусу і компетенції суб'єктів такої діяльності;

4) фінансова діяльність має міжгалузевий характер, оскільки: акумуляція, розподіл та використання фінансових ресурсів стосується усіх галузей та сфер державного управління; під час фінансової діяльності здійснюється контроль за роботою державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ, організацій незалежно від галузевої належності.

Отже, фінансова діяльність держави та органів місцевого са­моврядування - це плановий та врегульований правовими нормами процес управління формуванням, розподілом і використанням централізованих та децентралізованих фондів коштів для забезпечення виконання функцій держави, органів місцевого самоврядування та досягнення завдань, що стоять перед ними.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...