Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Специфічні ігри



ü для хлопчиків: грають з машинками, літаками, ракетами, іграшкою зброєю.

ü для дівчаток: ігри з ляльками, іграшковим посудом, меблями.

З молодшими школярами слід проводити ігри, які дозволяють школярам знімати розумове напруження. Так рухливі ігри допомагають “розім’ятися”, викликають радісний настрій. Після них легше протікає і розумова діяльність. Настільні чи малорухливі ігри (лото, подорожі по таблицях з картинками і т.д.) – дають можливість відпочити, привчити не проводити час без толку, розвивають винахідливість та ряд інших якостей. Спортивні ігри і спортивні вправи – розвиток вольової й емоційної сфер. Ігри із музичним супроводом – розвивають музичні здібності.

Трудова діяльність молодших школярів

Трудова діяльність є психологічною основою для прищеплення дитині поваги до праці дорослих, готовності до довготривалого фізичного навантаження.

Форми трудової діяльності:

§ Самообслуговування;

§ Виготовлення поробок – виконуючи нескладні поробки із паперу, роблячи іграшки для маленьких дітей і т.д. молодші школярі включаються в суспільно корисну трудову діяльність.

Оцінки, які школярі отримують за роботу на уроках праці, набувають не тільки особистий, а й суспільний зміст і мають велике значення для формування відповідального ставлення школяра до праці. При правильній організації уроку праці школяр уже в початковій школі переконується на власному досвіді і досвіді інших, що необхідно відповідати за ті предмети, які вони виготовляють, що вони повинні бережно ставитися до робочого часу, працювати не тільки гарно, а й швидко. “Оля зробила тільки півзакладки, тому хтось не отримав подарунок” або “Коля зробив гарну закладку і зробив її швидко, він буде моїм помічником”, – говорить вчитель.

Правильне ставлення до праці включає в себе творче ставлення до справи. Ця якість має виключне значення для розвитку особистості школяра, а саме, привчає дітей не тільки бути гарними виконавцями, але і в якійсь мірі організаторами, які вміють самостійно думати і елементарно планувати свою діяльність.

Досвід шкіл показує, що навчання плануванню при виготовленні предметів можливо уже з 1 кл. Спочатку планування проходить спільно з учителем, а потім діти прагнуть самостійно.

Включення школярів в працю викликає в них повагу до праці дорослих, розуміння її значення, цінності, бережне ставлення до всіх речей, з якими школярі мають справу.

Учні 3, 4 кл. розширюють і поглиблюють своє ставлення до праці. Н-лад, вони здатні бачити більш віддалену мету своєї праці; їх більше цікавить та користь, яку можуть принести виготовлені ними предмети.

Дітям початкових класів подобається виконувати обв’язки чергового, прибирати клас, спальню.

Велике значення для розвитку особистості молодшого школяра має колективне виготовлення речей. Діти вчаться працювати спільно, розвивається наполегливість, організованість, витримка. Діти усвідомлюють, що робота одного залежить від роботи іншого, а результат всієї роботи залежить від зусиль колективу в цілому.

Отже, на першій стадії навчання учні цікавляться процесом праці, безпосереднім інтересом до продукту діяльності, прямими вказівками з боку вчителя, завдяки його авторитету.

В 3, а особливо в 4 кл. – цікавить значимість продуктів праці, важливість їх для інших людей. Захоплення самим процесом виконання. Учні починають розуміти значення праці і з бажанням йдуть на заняття.

В процесі праці розвивається уміння переборювати труднощі, витримка, дисциплінованість, наполегливість, самоконтроль і самооцінка, та ін.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 218 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...