Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пізнавальні мотиви



Ø мотиви, пов’язані із змістом учіння (мотивація змісту). Розуміють тягу дітей до пізнання нових фактів, суті явищ, їх походження. Дітей цікавить в першу чергу те, що вони отримують від вчителя. Поступово, до 3-4 кл., по мірі накопичення знань інтерес дітей спрямовується на науковий зміст навчального предмету, їх починають цікавити пояснення фактів, встановлення причинних залежностей.

Ø мотиви, пов’язані з процесом учіння (мотивація процесу). Сам процес здійснення дій, а інколи і можливість творити.

Особливістю мотивації є те, що їх у більшій мірі цікавить сам процес учіння, їм подобається читати, писати, малювати, ліпити.

В системі мотивів, що стимулюють молодшого школяра до учбової діяльності, головне місцезаймає значимість самого процесу учіння як соціально-цінної діяльності.

Соціальні мотиви

Ø Статусний, чи позиційний, мотив “бути учнем” – є домінуючим при вступі до школи та протягом першого року навчання. Це визначається зовнішньою атрибутикою статусу школяра – різним учбовим оснащенням, ранцем і т.д. п. При цьому на уроках дітей більше захоплюють серйозні заняття і значно холодніше вони ставляться до тих видів роботи, які їм нагадують заняття дошкільного типу. Як правило, до 2-го, а інколи і до 3-го класу у більшості дітей цей мотив вичерпує себе і навчання стає обов’язком. Соціальний мотив учіння, пов¢язаний з підтвердженням нового статусму школяра. Коли дитина вчиться, її хвалять і вчителі, і батьки, ставлять за приклад. Високі оцінки забезпечують високий статус в колективі, а аткож є основою емоційного благополуччя.

Ø Мотивація досягнення успіху – бажання гарно, правильно виконувати завдання. Ведучий мотив навчання, за даними Л.І. Божович, більше ніж у половини молодших школярів.

Ø Престижна мотивація – характерна для дітей із завищеною самооцінкою і лідерськими нахилами. Вона стимулює учня вчитися краще, ніж однокласники, виділитися серед них, бути першим.

v Якщо престижній мотивації відповідають достатньо розвинені здібності відповідно виникає прагнення добиватися постійно кращих результатів. Однак такі діти виявляються нездатними до творчості.

v Престижна мотивація разом із середніми здібностями, викликає невпевненість у собі відповідно виникають агресивні реакції у стані неспіху.

v У невстигаючих учнів престижна мотивація не розвивається

Ø Мотивація уникнення невдачі. Діти намагаються уникнути “2” і її наслідків. У подальшому поступово зникає мотивація досягнення успіху, а мотивація уникнення невдачі набуває значної сили, супроводжується тривожністю, страхом, негативними емоціями

Ø Мотив ствердження в колективі і класі, бажання до визнання ровесниками. На початкових стадіях навчання переважає мотив – “бути кращим, чим всі” – або мотив суперництва, конкуренції, що свідчить про все ще егоцентричну позицію дитини.

Ø Компенсаторна мотивація (у невстигаючих учнів) – мотиви, які дозволяють самостверджуватися в інших видах діяльностиі: спорті, музиці, малюванні.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1208 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...