Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Моральна свідомість



Моральна свідомість — стрижнева складова формування мо­ральної вихованості людини, яка визначається як відображення в свідомості людини принципів, норм поведінки, що регулюють ставлення людей один до одного й до суспільства.

Моральні знання — основа розвитку моральної свідомості лю­дини, основний її компонент, це засвоєння і формування певно­го ставлення особистості до моральних явищ, до самої себе.

Моральна оцінка і самооцінка — складові моральної свідомості.

Моральні ідеали — специфічне відображення дійсності у ви­гляді завдань, цілей, уявлень про майбутнє. Це ідеальна модель бажаного, критерій оцінки сучасного щодо майбутнього. Ідеал — це не тільки об'єктивна етична категорія, а й емоційно забарвле­ний, внутрішньо сприйнятий особистістю образ, який стає регу­лятором її власної поведінки та критерієм поведінки інших лю­дей; наявність позитивних моральних ідеалів. Це одна з необхідних умов виховного процесу.

Морально свідома людина — самостійна людина, якій прита­манні такі риси: незалежність, творча ініціатива й критичність, трудова активність, ентузіазм, вимогливість до себе.

Рівень сформованості вимогливості — це критерій дієвості кри­тичного ставлення до себе; наявність потреб і мотивів вимогливо­го ставлення до себе без контролю.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...