Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. Форми розробки управлінських рішень:



Форми розробки управлінських рішень:

Указ – рішення голови держави, затверджене парламентом. Наприклад, Указ Президента України, затверджений Верховною Радою. Указ має силу закону.

Вказівка – рішення, що носить методичний, технологічний характер. Вказівка реалізується у формі наставляння або роз'яснення.

Закон – рішення вищої державної влади, що несе загальнообов'язковий і непорушний характер. Наприклад, Конституція країни. Закон про неспроможність (банкрутство). Закон про акціонерні товариства.

Акт – рішення широкого кола державних і громадських організацій. Наприклад, акт про передачу чого-небудь у власність. Акт може бути міжнародним.

Наказ (письмовий або усний) – це рішення керівника, вибраного владою в організації або значному її підрозділі. Наказ обов'язковий для виконання його підлеглими і може готуватися з питань, що входять у компетенцію керівника. Це нормативний документ, що повинний зберігатися в архіві; він може бути оскаржений у більш високих управлінських інстанціях або в суді.

Розпорядження – це рішення керівника, не наділеного адміністративними функціями. Розпорядження звичайно стосується питань технології, організації праці і техніки безпеки. Воно обов'язкове для виконання безпосередніми підлеглими керівника. Оскаржити рішення можна в лінійного керівника даного підрозділу або організації.

Протокол – рішення про відбиток яких-небудь подій, обставин, правил. Наприклад, протокол минулих зборів, дипломатичний протокол.

Інструкція – рішення, що встановлює порядок і засіб виконання яких-небудь дій. Наприклад, інструкція для складання бізнес-плану, інструкція по роботі з персоналом, посадова інструкція начальника бюро технічного контролю цеху.

Договір – рішення про проведення спільних робіт із вказівкою взаємних прав і зобов'язань у комерційних і некомерційних сферах діяльності. Наприклад, договір про портфельні інвестиції, договір кооперації з закордонним виробником, установчий договір про створення компанії.

Угода – рішення, що формує загальну позитивну інфраструктуру для якоїсь діяльності. Наприклад, угода про наміри, угода між РФ і Україною про запобігання подвійного оподатковування, угода про поділ ринків збуту, угода про квоти на експорт нафти країнами ОПЕК.

План – рішення, що відбиває мету і конкретні завдання діяльності, засоби, методи і час їх реалізації. Наприклад, бізнес-план, план заходів щодо реформування і реструктуризації компанії.

Контракт – рішення, звичайно комерційного характеру, про проведення спільних робіт із вказівкою взаємних прав і зобов'язань. Контракт є підвидом угоди. Наприклад, контракт на постачання комп'ютерів, шлюбний контракт, контракт купівлі-продажу.

Оферта – рішення, звичайно комерційного характеру, про пропозицію конкретній (любій) особі укласти угоду на зазначених умовах. Оферта є одною стороною контракту. Наприклад, оферта на оптову закупівлю холодильників марки ЗІЛ, оферта на оптовий продаж маргарину.

Акцепт – рішення про прийом пропозиції про укладання угоди на запропонованих в оферті умовах. Акцепт – це друга сторона контракту; оферта й акцепт складають контракт.

Положення – рішення, яке має набір законів, правил і інструкцій, що регламентують якусь діяльність. Наприклад, положення про головного інженера, положення про відділ стандартизації і нормалізації, положення про відділ зовнішніх зв'язків.

Правила – рішення, що враховує традиції організації і представляє набір запропонованих для виконання визначених норм поведінки і діяльності певних груп робітників. Наприклад, правила внутрішнього розпорядку, правила дорожнього руху.

Модель якогось процесу або явища – рішення, що включає набір визначених елементів і зв'язків, що із заданою точністю відтворює реакції реального процесу або явища на вхідні впливи. Наприклад, модель заводу включає:

- • довідкові дані (наприклад, повні дані про потенційних постачальників і їх продукцію);

- • імітаційну модель організації;

- • методики економічного розрахунку і прогнозування;

- • інформацію про рішення в аналогічних ситуаціях інших організацій і реальних, отриманих при цьому, результатах;

- • набір законодавчих актів і ін.

Форми реалізації управлінських рішень:

Розпорядження – офіційне повідомлення якійсь посадовій особі про обов'язкове виконання приведеного рішення в установлений термін.

Ділова бесіда – спеціально організована керівником зустріч із підлеглим, групою підлеглих або запрошеними спеціалістами для обміну думками по заздалегідь обговореній темі, актуальній для компанії.

Переконання – ділова бесіда, проведена керівником із метою домогтися в підлеглого необхідних міцних поглядів або понять по змісту УР для його виконання (наприклад, переконання в необхідності дотримання техніки безпеки на робочому місці, переконання в необхідності використання сучасних інформаційних технологій при РУР).

Роз'яснення – ділова бесіда, проведена керівником із метою пояснити, зробити більш зрозумілим суть і зміст УР.

Примус – ділова бесіда, проведена керівником із метою усвідомлено змусити робітника виконати УР шляхом погроз або підвищеної винагороди.

Наставляння – ділова бесіда, проведена керівником із метою навчити, передати досвід для успішного виконання УР.

Повідомлення – ділова бесіда, проведена керівником із метою передачі додаткової інформації, необхідної для виконання УР.

Особистий приклад – дії керівника в середовищі підлеглих по заздалегідь підготовленому сценарію для розвитку в них ефекта імітації авторитетам у техніці виконання УР.

Навчання – ділова бесіда, проведена керівником із метою дати нові знання або інформацію для виконання УР.

Порада – ділова бесіда, проведена керівником із метою поділитися власними поглядами на шляху виконання УР. Порада не є обов'язковою для виконання підлеглим.

Ділова гра (тренінг) – спеціально організована інтенсивна діяльність робітників по розробці і реалізації УР на основі імітаційних моделей реальних процесів. У процесі ділової гри закріплюються навички РУР багатократним повторенням однотипних ситуацій, методів і технологій РУР.

Наради – колективні ділові бесіди, проведені керівником із метою оперативного доведення до підлеглих конкретних завдань, використання колективного розуму, обміну інформацією і накопиченим досвідом для виконання важливих УР.

Засідання – вузько фахові наради для вирішення в основному організаційних питань (наприклад, засідання профкому, засідання президії і т.д.).

Звіт – рішення спеціаліста про результати індивідуальної або колективної проведеної роботи з виконання УР. Звіт може бути письмовим і усним.

Ділове слово – тверде рішення керівника, дане підлеглому в усній формі, підкріплене авторитетом керівника як серед підлеглих, так і серед вищого керівництва.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 229 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...