Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості розвитку фінансової науки в Україні



Фінансова наука в Україні розвивалася в контексті її розвитку в умовах Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, Російської імперії, Австро-Угорщини та СРСР, цим і зумовлено значний вплив на економічну думку національних ідей та прагнення побудови фінансово незалежної суверенної Української держави.

Можна виділити наступні етапи в еволюції фінансової думки в Україні:

1. Фінансова думка в Київській Русі, джерелами якої були літописи, грамоти, договори (збірник законів “Правда Руська” Ярослава Мудрого).

2. Фінансова думка доби ренесансно-реформаційних рухів (“Литовські статути”, статистичні записи XV-XVI ст.).

3. Фінансові погляди доби Гетьманщини. Джерелами фінансової думки цього часу стали універсали, урядові накази і листи (козацькі “Переяславські статті”, “Конституція” П. Орлика та статути “Гетьманського Самодержавства”).

4. Становлення та розвиток класичного напрямку економічної думки (“Домоводство” В.Каразіна, конспекти лекцій під назвою “Економічна система” М.Балудянського, праця “Нарис теорії потреб” І.Вернадського та дослідження М.Зібера).

5. Київська школа політекономії, сформована в останній третині XIX ст. До неї відносять М.Бунге, Д.Піхно, А.Антоновича, Р.Орженцького, О.Білімовича.

6. Розвиток української економіко-статистичної науки кінця ХІХ ст. (Д.Журавський, В.Навроцький, О.Русов, Ф.Щербина, М.Птуха).

7. Фінансові погляди І.Франка. У його доробку біля 40 економічних праць, де широко відображено проблеми бюджету, фінансів і кредиту, фіскальної політики держави.

8. Наукові новаторства кінця XIX – початку XX ст. С.Подолинського, М.Яснопольського, М.Туган-Барановського, П.Чомпи, Є.Слуцького (М.І.Туган-Барановський і його Теорія виробничих циклів та ролі грошей; М.П.Яснопольський і наукова школа просторової фінансової економетрії; Є.Слуцький і теорія стану рівноваги бюджету індивіда).

9. Економіко-кооперативна думка М.Левитського, С.Бородаєвського, Б.Мартоса, Ю.Павликовського та О.Луцького. Кооперативний рух в Україні кінця ХІХ - початку ХХ ст. спричинив дослідження організації землеробських та ремісничих артілей, споживчих кредитних кооперативних об’єднань, створення артільних кас і т.п.

10. Фінансова думка України у ХХ ст., яка характеризується впливом різних суспільно-економічних режимів та розвитком на еміграції (М.Добриловський “Основи фінансової науки”; М.І.Мітіліно “Основи фінансової науки”; Є.Головінський “Фінанси УРСР”, В.Тимошенка та його теорія аграрних циклів, В.Голубничий з його теорією порівняльних економічних систем).

11. Фінансова думка суверенної України характеризується появою нових академічних досліджень, адаптованих до потреб економіки. Їх поява постала із необхідності виходу із економічної та фінансової кризи, зумовленої переходом від командно-адміністративної планової економічної системи господарювання до незалежної фінансової системи Української держави. Наповнення фінансової науки незалежної України здійснено згідно із завданнями розбудови національної економіки на соціально-ринкових засадах, а саме, забезпечення стабільності фінансово-кредитної системи, проведення роздержавлення, створення сучасного ринкового господарства та його інфраструктури, формування незалежної та ефективно функціонуючої фінансової системи.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 553 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...