Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніка проведення лікувальної клізми



Медикаментозні клізми служать для введення в пряму кишку деяких лікарських препаратів.

До клізм місцевої дії належать олійні (30-50 мл теплої оливкової олії) і крохмальні (5 г крохмалю на 100 мл води).Вони мають протизапальну та обволікаючу дію. Їх застосовують при запальних процесах у прямій кишці.

Медикаментозні клізми загальної дії використовують у випадку, коли не можна ввести ліки через рот або парентерально. При цьому способі ліки швидко всмоктуються через гемороїдальні вени, обминаючи печінку.

Матеріальне забезпечення: гумова груша або шприц Жане, газовідвідна трубка, вазелін, 50-150 мл (максимальна кількість -200 мл) лікувального розчину, підігрітого до температури 37-38°С.

Хід виконання:

1. За 30-40 хвилин до введення лікарських препаратів зроби очисну клізму.

2. Хворий лягає на край тапчана, покритого клейонкою, на лівий бік із зігнутими й підтягнутими до живота ногами.

3. Газовідвідну трубку змасти вазеліном і, розсунувши сідниці, повільно введи в пряму кишку на глибину 10-15 см, спочатку в напрямку до пупка, потім паралельно до куприка.

4. Під'єднай до трубки грушовидний балон або шприц Жане з теплим лікувальним розчином і повільно, малими порціями, під невеликим тиском, введи розчини у пряму кишку.

5. Потім, підтримуючи і стискаючи зовнішній кінець трубки, щоб запобігти витіканню з неї рідини, зніми шприц, набери у нього повітря, знову приєднай до газовідвідної трубки і, щоб проштовхнути рідину, яка в ній залишилась, натисни на поршень шприца.

6. Газовідвідну трубку вийми.

7. Після клізми дитина повинна полежати не менше як 1 год.

Примітка: газовідвідну трубку після використання продезинфікуй, а грушу промий гарячою водою з NaCl і прокип'яти.

Алгоритм виконання практичної навички № 52





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 13567 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...