Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІІ. Акти у сфері транспортної діяльності



За законом, обставини, які можуть служити підставою для майнової відповідальності перевізників, відправників і одержувачів вантажу, багажу, вантажобагажу, пасажирів, засвідчуються актами.

На транспорті такими документами є:

- комерційні акти;

- акти загальної форми;

- акти встановленого зразка.

Щодо комерційних актів, цікавими є приписи Кодексу торговельного

мореплавства України (ст. 381), за якими комерційні акти складаються для засвідчення:

1) невідповідності між найменуванням, масою або кількістю місць вантажу або

багажу в натурі і даними, зазначеними у перевізному документі;

2) пошкодження або зіпсуття вантажу або багажу;

3) виявлення вантажу або багажу без документів, а також документів без

вантажу або багажу;

4) повернення перевізнику викраденого вантажу або багажу.

Аналогічні положення мають місце і в сфері залізничного транспорту

загального користування, про що вказано у пункті 129 Статуту залізниць України. Причому, як визначено даним Статутом, залізниця зобов’язана скласти комерційний акт, якщо вона сама виявила зазначені вище обставини або якщо про існування хоча б однієї з них заявив одержувач або відправник вантажу, багажу чи вантажобагажу.

Також у Статуті вказано, що в усіх інших випадках обставини, що виникли в процесі перевезення вантажу, багажу і вантажобагажу та які можуть бути підставою для матеріальної відповідальності, оформляються актами загальної форми.

Із наведених документів випливає логічний висновок про те, що обставини, які пов’язані із перевезенням пасажирів, або визначаються специфікою роботи вказаних та інших видів транспорту, оформляються актами встановленого зразка.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 197 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...