Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок обміну і повернення товарів



Правила продажу продовольчих та непродовольчих товарів регла­ментують порядок приймання, зберігання, підготовки до продажу та про­дажу продовольчих і непродовольчих товарів.

Разом з тим, у процесі споживання (експлуатації) товарів непооди­нокі випадки, коли куплені товари не відповідають стандартам і технічним умовам, за тих чи інших причин підлягають обміну чи поверненню в мага­зин. Ситуації такого характеру регулюються правилами обміну товарів.

Продовольчі товари згідно з чинним санітарними нормами обміну не підлягають (за винятком окремих випадків продажу недоброякісних товарів).

Загальний порядок обміну і повернення непродовольчих товарів визначений правилами обміну непродовольчих товарів та переліком товарів належної якості, які не підлягають обміну (поверненню). Ці нормативні документи обов’язкові для всіх господарюючих суб’єктів незалежно від форм власності і розповсюджуються на товари вітчизняного виробництва і імпортні, за винятком товарів, що реалізуються за зниже­ними цінами та товарів, які внесені до переліку товарів належної якості, які не підлягають обміну (поверненню).

До цього переліку віднесені: всі продовольчі товари, лікарські пре­парати і засоби, предмети санітарії та деякі непродовольчі товари: парфу­мерно-косметичні вироби, дитячі іграшки, ювелірні вироби із дорогоцін­них металів, бурштину, тканини, килимові вироби, натільна та постільна білизна, товари в аерозольному упакуванні, металопрокат та інші.

За вибором покупця, якому продано товар неналежної якості, про­давець зобов'язаний протягом гарантійних чи інших встановлених термі­нів забезпечити: заміну неякісного товару аналогічним належної якості; відповідне зниження його продажної ціни; безплатне усунення недоліків; відшкодування покупцеві витрат на їх усунення; розірвання договору та відшкодування понесених ним збитків.

За наявності в магазині аналогічного товару вимоги покупця щодо заміни підлягають негайному задоволенню, а у випадках, коли виникла необхідність в перевірці якості - протягом и днів за домовленістю сторін. За відсутності товару вимоги покупця щодо заміни підлягають задоволен­ню в двомісячний термін з моменту подавання відповідної заяви. Якщо зниження якості та недоліки товарів виникли з вини покупця, (порушення правил користування товаром, його зберігання) - вимоги його не задово­льняються. Продавець розглядає питання повернення та обміну товарів в разі подання покупцем товарного (касового) чеку, товарного ярлика, а на това­ри з гарантійним терміном використання - паспорта на товар і заяви на обмін. Неналежну якість товару можуть засвідчувати: підприємства гарантійного ремонту і обслуговування технічно складних виробів, на які встановлені гарантійні терміни використання; бюро товарних експертиз; регі­ональні відділення торгово-промислової палати України; експертна комісія (для автотранспортних засобів). Вартість експертизи оплачується продавцем, якщо дефект виник не з вини покупця, чи покупцем - у випадку порушення ним правил користування товаром. Виробник зобов'язаний відшкодувати всі витрати торговельного підприємства за претензією покупця. За відсутності товару для обміну продавець зобов’язаний прийняти неякісний товар, видавши покупцеві квитанцію, а в разі отримання аналогічного товару - повідомити його про це письмово. Порядок обміну товарів закордонного виробництва узгоджується з підприємством - виробником під час укладання договорів на постачання товарів. Особливості обміну непродовольчих товарів, на які встановлені гарантійні терміни використання. В разі виявлення скритих дефектів в період дії гарантійного терміну чи інших термінів, встановлених правилами або договором, покупець має право на виконання продавцем вимог, передбачених правилами обміну. Вимоги ставляться торговельному підприємству-продавцю за місцем придбання товару або його представнику за місцем знаходження покупця. Функції представників продавців можуть виконувати будь-які підприємства торговельних систем (споживчої кооперації, державної торгівлі), які продають аналогічний товар. Підприємства інших форм власності (комерційні структури, підприємці) самостійно визначають своїх представників. Початок дії гарантійного терміну обчислюється з дня продажу товару в роздрібній торговельній мережі. В разі обміну неякісного товару на і новий його гарантійний термін використання відраховується заново з дня обміну. Гарантійні терміни на комплектуючі вироби мають бути такими ж, як і на основний товар, якщо інше не передбачено законодавством. Това­ри, придбані в комісійних магазинах, гарантійний термін використання на які не закінчився, підлягають поверненню чи обміну на загальних засадах.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 990 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...