Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація пожежної безпеки в підрозділі



Пожежна безпека у підрозділах повинна забезпечуватися шляхом проведення організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих на попередження пожеж, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних наслідків у разі їх виникнення, створення умов для швидкого виклику пожежних підрозділів та успішного гасіння пожеж.

Пожежна безпека організується на підставі закону України „Про пожежну безпеку”, згідно з вимогами Статутів Збройних Сил України та „Положення про пожежну безпеку в Збройних Силах України”, введеного в дію наказом Міністра оборони України від 10.04.06 року № 185.

Територію військового інституту слід постійно очищати від сміття та сухої трави.

Усі сховища, навіси, майданчики з боєприпасами, цехи основного й допоміжного виробництва, лабораторії, лінії високої напруги, електростанції й трансформаторні підстанції, димарі котелень, водонапірні башти, склади пального, мастильних матеріалів та інших матеріальних засобів повинні обладнуватися блискавкозахисними пристроями та іншими інженерними системами, що забезпечують їх пожежо - та вибухобезпечність.

Під’їзд до джерел пожежного водозабезпечення, до будівель та усі проїзди на території мають бути завжди вільними для руху пожежних машин.

З метою пожежної безпеки заборонено:

- розпалювати вогонь ближче 40м від будівель, майданчиків з майном і машинами, а також курити і застосовувати приладдя з відкритим вогнем у парках, сховищах, ангарах та подібних приміщеннях;

- користуватися несправними печами, застосовувати для розведення вогню запальні рідини, залишати матеріали, що можуть горіти, й майно поблизу печей та самі печі без нагляду; сушити одяг на печах, димарях проти пічних отворів; топити печі у години відпочинку (сну) особового складу. У разі опалення печами димарі необхідно очищати від сажі не менш одного разу на два місяці;

- відігрівати замерзлі водогінні та інші труби в будинках відкритим вогнем (факелами, паяльними лампами). Це можна робити лише з використанням пари, гарячої води та іншими безпечними засобами;

- влаштовувати в підвальних приміщеннях будинків і під сходами майстерні та склади, пов’язані з обробкою чи зберіганням вогненебезпечних рідин і матеріалів;

- захаращувати доступ до засобів пожежегасіння, електрощитів та електрорубильників, зберігати на горищах, сходах і в коридорах запальні матеріали й майно, робити перегородки, розміщувати підсобні майстерні й лабораторії, а також влаштовувати у тих приміщеннях житло;

- використовувати не за призначенням засоби пожежегасіння;

- перекривати запасні виходи з приміщень;

- користуватися зіпсованою електромережею та обладнанням;

- застосовувати побутові електроопалювальні прилади без вогнетривких підставок, а також заміняти в розподільних щитках перегорілі запобіжники дротом та іншими предметами;

- обгортати електролампи папером і тканиною, заклеювати чи закривати провід шпалерами, плакатами, застосовувати для влаштування освітлювальної електромережі телефонні проводи;

- покривати стіни приміщень тканинами, не обробленими вогнезахисними сполуками;

- здавати під охорону приміщення (сховища), не перевірені в протипожежному відношенні.

Дезинфекцію й сушіння обмундирування здійснюють в обладнаних типових дезинфекційних камерах (сушарнях) під постійним наглядом. Перед завантаженням у камери вивертають кишені обмундирування.

Під час дезінфекції й сушіння обмундирування заборонено:

- збільшувати всередині камери температуру понад установлені норми;

- перевантажувати камери й сушарні;

- завантажувати в камери одяг, просочений мастилами і запалювальними рідинами;

- укладати обмундирування на запобіжні сітки камер.

У штабах, казармах, клубах, вартових і виробничих приміщеннях курити дозволяється лише у спеціально відведених, пожежобезпечних та обладнаних витяжною вентиляцією місцях.

Коридори, проходи, основні й запасні виходи, сходи мають бути вільними і не захаращеними. Двері виходів із штабів, казарм, майстерень, клубів та інших приміщень слід відчиняти назовні. Забивати запасні виходи й облицьовувати стіни й стелі сходових кліток і коридорів матеріалами, що можуть горіти, забороняється. Запасні евакуаційні виходи позначаються відповідними знаками, ключі від них зберігаються у чергового штабу (підрозділу).

Засоби пожежегасіння, пожежні гідранти й крани мають бути справними, а їх місце позначене стандартними покажчиками.

Кількість засобів пожежегасіння в будівлях і на об’єктах визначають спеціальними нормами. На території складів, парків, в ангарах і виробничих приміщеннях засоби пожежегасіння тримають на щитах.

Біля телефонних апаратів мають бути написані із зазначенням номера телефону найближчої пожежної команди, а на території військової частини для подання сигналу пожежної тривоги – засоби звукової сигналізації.

Зварювальні та інші роботи з вогнем проводяться з дозволу командира військової частини і за узгодженням з пожежною службою частини. У разі необхідності виставляється пожежний пост. Приступати до проведення вогненебезпечних робіт дозволяється тільки після виконання всіх вимог пожежної безпеки (наявність засобів пожежегасіння, прибирання робочого місця від легкозаймистих матеріалів, захист конструкцій тощо). Після проведення вогненебезпечних робіт робоче місце слід ретельно оглянути і вжити заходів до усунення порушень, які можуть спричинити пожежу.

Згідно з вимогами ст.ст. 122 та 207 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України в кожному підрозділі щоденно після вечірньої перевірки особового складу старшини підрозділів уточнюють і доводять пожежні розрахунки на випадок пожежі. Для обліку уточнення і доведення пожежного розрахунку в підрозділі оформлюється додаток до іменного списку за формою:





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 859 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...