Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи безпеки під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків, обрізання дерев і чагарників



Перед початком роботи з видалення дерев і пеньків кожний робітник повинен пройти індивідуальний первинний інструктаж на робочому місці з демонстрацією безпечних методів і прийомів роботи. У ході проведення первинного інструктажу на робочому місці необхідно ознайомити робітників з організацією праці, улаштуванням устаткування, що використовується, основними небезпечними зонами, призначенням індивідуальних та колективних засобів захисту і правилами користування ними.

До управління транспортними засобами, механізмами і механізованими інструментами допускаються особи, що пройшли спеціальне навчання і мають посвідчення на право працювати обладнанням та інструментами даної конструкції. Робітники, зайняті спилюванням дерев і корчуванням пеньків, повинні бути забезпечені спецодягом та засобами індивідуального захисту (рукавицями, поясами, касками тощо).

Роботи зі спилювання дерев і корчування пеньків проводяться тільки у світлий час доби. Забороняється працювати під час грози і дощу, сильного снігопаду, в ожеледь, у тумані та при швидкості вітру понад 3 м/сек.. Група робітників, яка виконує роботи із спилювання дерев та корчування пеньків, повинна складатися не менше як із трьох чоловік. Очолює групу особа, що відповідає за проведення робіт.

Інструменти, що використовуються в процесі лікування дерев, пломбування дупел (пензлі, ножі тощо), повинні мати страхувальний трос і зберігаться в спеціальній сумці. Зберігання інструментів у кишенях, на площадках та на щабелях драбин забороняється.

Під час спилювання дерев механічними або ручними інструментами необхідно дотримуватись таких додаткових вимог:

1) підпил (підруб) проводиться на глибину не менше 1/4, а у дерев, нахилених у бік звалювання, не менше 1/3 діаметра дерева;

2) ширину недопилу повинна бути: при діаметрі при корені до 40 см – 2 см, при діаметрі 40-60 см – 3 см, у разі наявності напенної гнилі – збільшена на 2 см порівняно із здоровими деревами відповідного діаметра;

3) у дерев, нахилених у бік звалювання, або при боковому вітрі недопил повинен мати форму клина;

4) без застосування механізованих засобів, які забезпечують направлений повал слід валити дерева діаметром до 60 см на висоті грудей з нахилом в бік повалу, а також дерева діаметром до 35 см із зворотнім нахилом до 50; дерева діаметром понад 60 см із зворотнім нахилом понад 50 – за допомогою гідроклина;

5) необхідно, щоб площина була розміщена вище нижньої площини підпилу або підрубу, але не вище його верхньої площини;

6) під час рубки дерев, що мають тріщини від комля до вершини, стовбур слід обв’язати 5-6 витками троса діаметром не менше 5 мм чи цепу, заздалегідь знявши пробковий шар кори, і між накладеним „бандажем” та стовбуром дерева забити клин;

7) забороняється звалювання або підпил (підруб) з двох або більше сторін чи по колу.

Звалювання дерев з корінням повинно проводитись за допомогою лебідки, бульдозера та інших механізмів. Робоча довжина троса має бути не менше 50 м. Для запобігання можливому падінню дерева, що спилюється, на лінії електромережі, на ньому необхідно закріпити дві або більше відтяжки довжиною не менше подвійної висоти дерева, на висоті не менше ніж 2/3 висоти стовбура від землі. У разі падіння дерева на діючу лінію електромережі до прибуття експлуатаційного персоналу забороняється наближатися до місця аварії на відстань ближче 10 м і знімати дерево.

Обрубувати сучки сокирою, сучкорізальними машинами та інструментами слід на відстані не менше 50 м від місця звалювання. Робітники повинні перебувати один від одного на відстані не менше 5 м.

У раз виникнення в процесі видалення дерев та пеньків аварійних ситуацій (падіння частини дерева на діючу лінію електропередач, обрив електричного дроту, пожежа тощо) роботи слід негайно припинити до прибуття експлуатаційного персоналу електромереж, місця обриву дроту огородити сигнальними знаками і заборонити наближатися до місця аварії на відстань ближче 10 м. Якщо виникають несправності в агрегатах машин або спалахне пожежа, роботи слід негайно припинити і вжити заходів щодо ліквідації несправностей та гасіння вогню. Коли загасити пожежну своїми силами неможливо, необхідно викликати пожежну команду. У раз опіків, отруєнь, поранень, переломів, уражень електрострумом та інших нещасних випадків необхідно надати потерпілому першу медичну допомогу, викликати швидку допомогу і повідомити адміністрацію організації, що виконує роботи з видалення дерев та пеньків.

Під час спилювання дерев вручну необхідно застосовувати драбини. На верхньому кінці драбини повинен бути обладнаний майданчик з поруччям висотою не менше 1,0 м. Справність драбин повинна перевірятися щодня до початку роботи особою, що відповідає за проведення робіт. Забороняється використовувати приставні драбини, а також вилазити на дерево.

Під час роботи з драбин необхідно дотримуватись таких вимог:

- якщо робітник працює на висоті понад 3 м, біля драбини для страхування повинен перебувати другий робітник;

- забороняється приставляти драбину безпосередньо до стовбурів та гілок дерева;

- забороняється підкладати під ніжні кінці драбини каміння, обрізки дошок, обрубки дерев тощо;

- не допускається одночасний підйом двох робітників по одній драбині.

Ламати верхівку дерева слід тільки після спускання робітника з драбини і її видалення з небезпечної зони. Довжини спилюваних відрізків стовбура не повинна перевищувати 0,8 м, при цьому необхідно враховувати діаметр і масу відрізків стовбура. Під час спилювання відрізків стовбура різальні інструменти повинні бути прив’язані до запобіжного пояса. Спилювати відрізки стовбура необхідно доти, доки робочий майданчик не дозволить звалити стовбур так, щоб не нанести пошкоджень навколишнім спорудам в радіусі 15 м.

Роботи з обрізання високих дерев та підстригання чагарників повинні проводитися під керівництвом особи, що відповідає за проведення робіт. Забороняється обрізати дерева та чагарники з приставних драбин із застосуванням електрифікованих та механізованих пилок, а також вилазити з цією метою на дерево.

Перебування сторонніх осіб під деревами, що обрізаються, заборонено.

Обрізання крони дерева необхідно починати з нижніх гілок, не допускаючи падіння зрізаних гілок на робітника. Для обрізання дерев та високих чагарників необхідно пристосувати підйомно-транспортні механізми або пересувні підмостки. Для підмощування не можна використовувати ящики, бочки тощо.

Опале листя та зрізані частини дерев забороняється спалювати в межах населених пунктів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 943 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...