Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перевірка та оцінка стройової підготовки



Стройова підготовка у військових частинах, з’єднаннях і об’єднаннях перевіряється і оцінюється на контрольних заняттях у процесі навчання, стройових оглядах і підсумкових перевірках за навчальний рік, а у військових навчальних закладах, крім того, на курсових (семестрових) екзаменах і заліках відповідно до вимог Стройового статуту та інших статутів Збройних Сил України.

Загальна оцінка стройової підготовки підрозділів, військових частин і військових навчальних закладів складається з оцінок за одиночну підготовку, стройову злагодженість підрозділів, за виконання вимог статутів Збройних Сил України у повсякденному житті при дотриманні усіма військовослужбовцями правил носіння військової форми одягу.

Підрозділи, призначені для перевірки, зі зброєю виводяться на стройовий плац. З прибуттям на місце перевірки вони шикуються в розгорнутий двошеренговий стрій. Командир підрозділу, який перевіряють, з прибуттям старшого начальника доповідає йому про готовність підрозділу до перевірки.

Зустріч перевіряючих на стройовому плацу проводиться відповідно до вимог розділу 6 Стройового статуту Збройних Сил України “Стройовий огляд роти, батальйону та полку”, а під час проведення контрольного заняття належить керуватися ст. 186, 187, 188, 196, 202 стройового Статуту Збройних Сил України.

Під час проведення контрольного заняття порядок зустрічі зберігається, за винятком: перевіряючий не обходить фронт строю, а командир роти (батареї) не вручає стройову записку.

Перевірка одиночної стройової підготовки військовослужбовців проводиться за таким порядком: огляд зовнішнього вигляду військовослужбовців; виконання стройових прийомів без зброї та зі зброєю; знання положень Стройового статуту та інших статутів Збройних Сил України, а для офіцерів і курсантів військових навчальних закладів і методики навчання.

При перевірці зовнішнього вигляду військовослужбовців особлива увага звертається:

на підгонку обмундирування, взуття, їх справність і акуратність заправлення;

правильність нашивки погон і петлиць;

виконання правил носіння орденів і медалей (стрічок орденів і медалей) та нагрудних знаків;

розміщення емблем, зірок і нашивок на погонах;

додержання правил носіння окремих предметів військової форми;

стрижку волосся, носіння рядовим, сержантським та старшинським складом короткої акуратної зачіски;

стан спорядження і зброї.

Одночасно перевіряється наявність особового складу, засвоєння військовослужбовцями положень Стройового статуту та інших статутів Збройних Сил України, знання своїх начальників і підлеглих, наявність особистих знаків у офіцерів і відповідність записів у посвідченнях особи (військових квитках) військовому званню, посаді та закріпленій за військовослужбовцем особистої зброї.

У ході перевірки кожному військовослужбовцю виставляється оцінка за зовнішній вигляд.

Оцінка “задовільно” – якщо військовослужбовець акуратно заправлений, має акуратну зачіску і всі предмети одягу відповідають правилам їх носіння.

Оцінка “незадовільно” – якщо військовослужбовець порушив правила носіння військової форми одягу і цей недолік неможливо усунути на місці, перебуваючи у строю.

Підрозділ (військова частина) не допускається до подальшої перевірки, якщо більше ніж 15% військовослужбовців (підрозділів) мають незадовільний зовнішній вигляд. Якщо недоліки можуть бути усунені у процесі перевірки, то у такому випадку надається час для їх усунення і проводиться повторний огляд.

Якщо у підрозділі, який перевіряють, виявлено менше ніж 15% військовослужбовців з порушенням правил носіння військової форми одягу, то перевірка підрозділу продовжується, але цим військовослужбовцям виставляються незадовільні оцінки за зовнішній вигляд.

Після закінчення огляду зовнішнього вигляду проводиться перевірка одиночної підготовки: спочатку виконуються стройові прийоми і дії без зброї, потім зі зброєю.

Як правило, першими здають перевірку командири підрозділів.

На заняттях може бути перевірений рівень підготовки барабанщика: виконання маршів у відповідності з додатком 6 Стройового статуту.

Перевірка одиночної стройової підготовки проводиться різноманітно, не за шаблоном, з чергуванням прийомів, викладених у розділах 2 і 3 Стройового статуту Збройних Сил України, як правило, це 8-10 прийомів і дій, де обов’язковими є стройове положення, повороти на місці та під час руху, стройовий крок, виконання військового вітання, підхід до начальника та відхід від нього, стройові прийоми зі зброєю, а також інші дії за командами “Вільно”, “Заправитися” та стройові прийоми “Скинути (надіти) головний убір”, “Рух бігом”, “Позначення кроку (бігу) на місці”, “Припинення руху”, “Зміна швидкості руху”, “Переміщення праворуч (ліворуч), вперед (назад)”, “Вихід зі строю та повернення у стрій”. У результаті такого підходу до перевірки в підрозділі може бути перевірено виконання усіх вимог вказаних розділів, з урахуванням вивчених тем.

Перевірка одиночної підготовки здійснюється відповідно до Переліку стройових прийомів.

Перелік стройових прийомів, команд і дій, які перевіряються з одиночної підготовки, та найбільш характерні помилки під час їх виконання





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3038 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...