Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення заняття. 1. Бахін В. П. Тактика допиту: навчальний посібник (серія «Навчально-практичне видання») / Бахін В



1. Бахін В. П. Тактика допиту: навчальний посібник (серія «Навчально-практичне видання») / Бахін В. П., Весельський В. К. – Київ: НВТ «Правник», 1997. – 64 с.

2. Волобуєв А.Ф. Тактика допиту: лекція / А. Ф. Волобуєв. – Х.: Ун-т внутр. справ, 1997. – 28 с.

3. Еникеев М. И. Следственные действия: психология, тактика, технология: учеб. пособие / М. И. Еникеев. – М.: Проспект, 2008. – 216 с.

4. Зорин Г.А. Руководство по тактике допроса / Г. А. Зорин. – М.: Юрлитинформ, 2001. – 320 с.

5. Криміналістика: [підручник / за заг. ред. д.ю.н., професора А. Ф. Волобуєва]. – Х.: ХНУВС, 2011. – 666 с.

6. Лукашевич В.Г. Тактика общения следователя с участниками отдельных следственных действий: допрос, очная ставка, предъявление для опознания, проверка показаний на месте: учеб. пособие / В. Г. Лукашевич. – К.: НИ и РИО КВШ МВД СССР им. Ф.Э.Дзержинского, 1989. – 88 с.

7. Матюшкова Т.П. Допит неповнолітньої потерпілої від сексуальних злочинів: деякі питання підготовки та проведення / Т.П. Матюшкова // Вісник Запорізького юридичного інституту МВС України. – 2004. – №1. – С. 143-150.

8. Образцов В.А. Допрос потерпевшего и свидетеля на предварительном следствии / В. А. Образцов. – М.: Омега-Л, 2003. – 160 с.

9. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій: [навчальний посібник / за заг. ред. к.ю.н., доцента Д. Д. Зайця]. – Х.: ХНУВС, 2011. – 184 с.

10. Порубов Н.И. Тактика допроса на предварительном следствии: учеб.пособие. – М.: БЕК, 1998. – 208 с.

11. Рибак Б.М. Правомірність та допустимість психологічних пасток ("хитрощів") при допиті / Б.М. Рибак // Актуальні проблеми сучасної науки і правоохоронної діяльності. – 2004. – С.122-123.

12. Юсупов В.В. Тактика допиту при перевірці алібі підозрюваного або обвинуваченого / В.В. Юсупов // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – 2004. – № 6. – С.320-325.

Матеріальне забезпечення: бланки протоколу допиту, навчальні матеріали кримінальних проваджень (15 шт. на навчальну групу), відеофільм про допит.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності студентів, оголошенні теми, мети та навчальних питань заняття.

На початку заняття проводиться контрольне опитування за наведеними вище питаннями.

Переглядаються навчальні відеофільми за пройденою темою.

Данне практичне заняття проводиться в кабінеті криміналістики з використанням техніки і роздаткового матеріалу за яким проводиться допит.

Під час заняття студентам слід усвідомити, що допит – це вербальна слідча (розшукова) дія, яка базується на безпосередньому спілкуванні слідчого з іншими учасниками кримінального провадження. Необхідно розглянути сутність, основні принципи, завдання та види допиту. Зокрема, допит поділяється в залежності від процесуального статусу чи віку особи, що допитується, від предмету допиту та послідовності допитів тощо.

Варто засвоїти основні тактичні прийоми допиту й принципи, на яких вони базуються. При цьому слід уяснити, які прийоми є найбільш доцільними в конкретних слідчих ситуаціях. Ефективність допиту безпосередньо залежить від вміння слідчого встановлювати психологічний контакт із особою, що допитується, тому студенти повинні відпрацювати навички з його встановлення.

Допит як слідча (розшукова) дія складається з підготовчого, робочого та заключного етапів. Необхідно усвідомити сутність кожного з етапів та усвідомити, що від ретельної підготовки до допиту, залежить весь подальший хід даної слідчої (розшукової) дії та її ефективність. Важливо акцентувати увагу на стадії робочого етапу допиту – попередня (вступна), вільна розповідь, запитання-відповідь. На заключному етапі здійснюється фіксація допиту шляхом складання протоколу, а також у деяких випадках – шляхом використання аудіо-, відеозапису.

Студенти повинні розглядати таткику допиту, виходячи з принципу ситуаційної обумовленості процесуальної дії. Тому під час вивчення тактики допиту приділити увагу тактиці допиту в умовах типових ситуацій, а саме – у конфліктній чи безконфліктній. Слід уяснити сутність та спосіб застосування тактичних прийомів з метою активізації пам’яті (для пригадування забутого); викриття неправдивих (помилкових) свідчень; подолання відмови від свідчень тощо.

Для самостійної підготовки студенти одержують завдання за наведеною фабулою.

Фабула. На підставі заяви гр. Глущенко О.О. і даних ним пояснень відкрито кримінальне провадження про розбійний напад, в результаті якого у Глущенко О.О. невстановленою особою, під загрозою ножа, було відібрано золотий перстень і гроші. Потерпілий Глущенко на допиті дав показання про те, що на кінцевій зупинці автобуса № 30 до нього підійшов Попов (вони вчились колись в одній школі в паралельних класах) і попросив дати йому в борг 50 грн., на що він відповів відмовою. Тоді Попов вийняв з кишені ніж, почав ним погрожувати, а потім вийняв із внутрішньої кишені Глущенко гаманець, у якому було 30 грн., а з руки Глущенко зняв золотий перстень. Після цього Попов сів у автобус і поїхав.

З часом Попов був затриманий працівниками уповноваженого оперативного підрозділу за місцем проживання.

Завдання:

1) скласти письмовий план допиту потерпілого;

2) підготуватися до проведення допиту потерпілого на занятті (зі складанням протоколу допиту).

зразок

ПРОТОКОЛ

допиту підозрюваного

Місто (сел.)________________ «___»________20 ___ року

Допит розпочато о «____» год. «____» хв.

Допит закінчено о «____» год. «____» хв.

_______________________________________________________________________________,

(слідчий, посада, найменування органу, ініціали, прізвище)

розглянувши матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № ___________ від «____» ________20__ року, у приміщенні ___________________________________________________ в присутності осіб, яким роз’яснені вимоги ч. 3 ст. 66 КПК України про їх обов’язок не розголошувати відомості щодо проведеної процесуальної дії: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________,

(їх прізвище, ім'я, по батькові, дата народження та місце проживання, підпис)

яким заздалегідь повідомлено про застосування технічних засобів фіксації, умови та порядок їх використання: _____________________________________

(характеристики технічних засобів фіксації та носіїв інформації, які застосовуються при проведенні цієї процесуальної дії, підписи осіб)

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________, з дотриманням вимог статей 42, 95, 104, 106, 223, 224 КПК України, допитав як підозрюваного:

1. Прізвище, ім’я та по батькові ___________________________________________________

2. Дата та місце народження ______________________________________________________

3. Національність_______________________________________________________________

4. Громадянство ________________________________________________________________

5. Освіта _______________________________________________________________________

6. Місце роботи (навчання) _______________________________________________________

7. Рід заняття та посада__________________________________________________________

8. Місце проживання (реєстрації) _________________________________________________

9. Судимість ___________________________________________________________________

10. Чи являється депутатом (якої Ради)_____________________________________________

11. Відомості про паспорт або інший документ, що засвідчує особу _______________________________________________________________________________

Підозрюваному роз’яснено, що його викликано для дачі показань у кримінальному провадженні №________________ у зв’язку з учиненням ним кримінального правопорушення ________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

(вказати у зв’язку з чим та в якому провадженні він допитується та у вчиненні якого кримінального правопорушення його підозрюють)

Підозрюваному _______________ роз’яснено зміст ст. 63 Конституції України про те,

(П.І.Б.)

що особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначене законом________________________

(підпис)

Підозрюваному_____________________ роз’яснено зміст ст. 18 КПК України про

(П.І.Б.)

свободу від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів чи членів сім’ї, а також ст. 20 КПК України про право на захист _____________________________________

(підпис)

Підозрюваному ___________________ роз’яснено порядок проведення допиту, його

(П.І.Б.)

права та обов’язки, передбачені ст. 42 КПК України, а також вручено Пам’ятку про його процесуальні права та обов’язки _________________________________________________

(підпис)





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 257 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...