Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шкуркова продуктивність



Шкурка є одним з основних видів продукції кролівництва. В загальній кількості хутрової сировини на шкурки кролів припадає близько 15 %. Із кролячих шкурок виготовляють шапки, дитячі і жіночі шуби, манто, коміри та ін. Шкурки кролів використовують у натуральному, фарбованому, стриженому, нестриженому і епілірованому (підсікається тільки ость майже до самої основи) вигляді, інколи імітують під дороге хутро хутрових звірів.

Основну частину маси шкурок є маса волосяного покриву. Співвідношення маси волосу до міздрі становить як 2:1. Якість шкурки залежить від будови шкіри і якості волосяного покриву. Шкіра у кролів порівняно тонка, товщина її на різних топографічних ділянках неоднакова: товща на крупі (1,5 мм) і тонша на спині, боках і особливо на черевній стінці. За морфологічною будовою шкурка складається із трьох шарів: епідермісу, дерми і підшкірної клітковини. Дерма (власне шкіра, близько 70 % товщини всієї шкіри) складається із сосочкового (пілярного) шару, в якому знаходяться корені волосу, і сітчастого (ретикулярного) шару, створеного колагеновими і еластиновими волокнами.

Волосяний покрив кролів розділяється на покривне і пухове волосся. До покривного входить саме довге і товсте спрямовуюче волосся, довжиною близько 40 мм, кількість якого досягає до 1 % від всього волосяного покриву. Воно виступає над хутром і створює вуаль. Остьове волосся, як складова частина покривного, більш коротке (довжина 32-36 мм), надає пружність волосяному покриву і попереджує звалюваність пуху. Кількість остьових волосин у волосяному покриві кролів близько 22 %.

Пухове волосся саме коротке і тонке (в середньому довжина близько 24 мм), має циліндричну форму і характерну звивистість. Цього волосся у загальній кількості волосяного покриву кролів близько 77-78 %. Перехідне волосся займає проміжне положення між остьовим і пуховим. У практиці перехідне волосся не виділяють і разом з пуховим його називають пухом або під пушком.

Товарні якості шкурок визначаються густотою, пружністю, висотою, пишністю, м'якістю, блиском, забарвленням волосяного покриву. Густоту волосяного покриву визначають по кількості волосин на 1см2 площі шкурок, що коливається від 7,7 тис. до 17,2 тис. штук. Топографічні ділянки шкурки за густотою нерівнозначні між собою (табл. 16).

Таблиця 16





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1736 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...