Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 3



Передбачається, що після повного зносу цей об’єкт основних виробничих фондів буде виведений з експлуатації та реалізований як металобрухт за 3960 грн, витрати на його демонтаж і реалізацію будуть становити 960 грн. Визначте ліквідаційну та амортизовану вартості об’єкта основних виробничих фондів.

Рішення

1. Ліквідаційна вартість об’єкта основних виробничих фондів дорівнює:

Вл = 3960 – 960 = 3000 грн (3 тис. грн)

2. Амортизована вартість об’єкта основних виробничих фондів становить:

Ва = Вп – Вл = 55 – 3 = 52 (тис. грн)

4.2.3 Знос та амортизація основних фондів

Основні фонди, функціонуючи у виробничому процесі протягом тривалого часу, зазнають значних втрат за рахунок фізичного зносу та техніко-економічного старіння (морального зносу). Знос основних фондів – це втрата частини вартості основних фондів, яка відбувається внаслідок різних причин, що дає змогу виділити фізичний і моральний знос.


Рис. 4.5 Види зносу основних фондів та їх характеристика


Рис. 4.6 Форми усунення спрацювання і техніко-економічного старіння основних фондів.

Амортизація основних фондів – це процес поступового перенесення вартості основних фондів під впливом фізичного і морального зносу на продукцію, що виготовляється за їх допомогою, з метою накопичення коштів на їх повну реновацію.


Рис. 4.7 Характеристика та функції амортизаційних відрахувань

Систему створення та використання амортизаційних відрахувань регулюють нормативно-правові акти.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку №7 «Основні засоби» метод нарахування амортизації обирається підприємством самостійно та зазначається в наказі про облікову політику.


Рис. 4.8 Методи розрахунку суми амортизації (за Національними стандартами бухгалтерського обліку)

Для здійснення розрахунку суми амортизації необхідно з’ясувати поняття: норма амортизації, термін корисного використання об’єкта основних фондів.

Норма амортизації – це частка (відсоток) вартості основних фондів, яка має бути перенесена на готову продукцію протягом певного періоду (року).

Термін корисного використання – очікуваний період часу, протягом якого основні фонди будуть використовуватись підприємством.

Таблиця 4.5 – Розрахунок суми амортизації згідно з Національними

стандартами бухгалтерського обліку





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...