Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форма № Н - 3.04



РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

РИМСЬКе приватне ПРАВо

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Вступ

Майбутнє України як демократичної та правової держави вбачається в економіці, побудованій на засадах ринкової. Вільне підприємництво, свобода договору, консенсус у цивільно-правових відносинах, рівноправність усіх суб’єктів права перед законом та інші демократичні інститути мають визначити засади громадянського суспільства.

Сучасний процес державотворення в Україні, переходу до ринкової економіки та розвитку у зв'язку з цим цивільно-правових відносин у країні викликав підвищений інтерес до цивільного права. І це зрозуміло, адже багатовекторні суспільні відносини, пов'язані з володінням, розпорядженням та використанням майна, ґрунтуються на цивільно-правових засадах і регулюються цивільним правом.

В умовах функціонування правової держави саме цивільне право визначає правові засади організації громадянського суспільства, а поняття «цивілізоване суспільство», «цивілізація» походять, власне, від цивільних правових відносин, цивілістики, які зародилися у Стародавньому Римі.

Система римського права, яка ґрунтувалася па засадах природного права, людського розуму, справедливості та доброчесності, обумовила значний інтерес до неї з боку багатьох представників вчених наступних цивілізацій. Особливо помітно це на пострадянському просторі, коли у багатьох країнах СНД, інших колишніх державах соціалістичного типу знаходимо втілення його ідей у законодавчих актах, цивільних кодексах, у розробці законопроектів. Ці документи виходять із того, що у правовій системі сучасного суспільства приватне право мусить бути чи не на найвищому місці, втілюючи в собі юридичний порядок та урегульованість відносин. Вони забезпечують свободу людини, закладаючи засади ділового партнерства, підприємництва, максимально обмежують втручання держави у цивільно-правову сферу, проголошують гасло «все, що не заборонено - дозволено».

На принципах верховенства права, непорушності природних прав людини вирішуються сьогодні і в Україні питання правового статусу громадянина, відновлюється ряд окремих властивих римському праву цивільно-правових інститутів, які не визнавалися «соціалістичною» правовою доктриною.

Для побудови демократичної держави необхідні висококваліфіковані фахівці-юристи, які мають бути добре обізнані з принципами та основними положеннями сучасного приватного права, яке веде свій родовід із часів Стародавнього Риму. Без таких знань і таких фахівців розбудова демократичної і правової держави на засадах ринкової економіки неможлива. Тому, оскільки без доброго опанування надбанням минулого не можливо успішно будувати майбутнє, цивілістичну підготовку сучасних юристів треба починати з ґрунтовного ознайомлення із здобутками правової культури Стародавнього Риму, яка найбільш яскраво проявилася в римському цивільному праві.

Мета вивчення дисципліни “Римське приватне право”: є вивчення основних принципів, понять та інститутів римського приватного права, знайомство з особливостями правового регулювання цивільних відносин, вироблення навичок опрацювання нормативного матеріалу, вирішення правових проблем під кутом зору сучасного українського законодавства. Крім того, метою дисципліни є висвітлення таких фундаментальних понять та категорій, як справедливість (aequitas), добросовісність (bona fides), форми позитивного права, правові вимоги, речове та особисте право, юридичний факт і юридична угода, зміст та форма угоди, процесуальне та субстанціальне повноваження, захист права, статус особи, зобов’язання, борг та відповідальність, контракт та делікт і т.п., а також ознайомлення з латинською правовою термінологією, сентенціями римських юристів, які складають надбання світової правотворчої та правозастосовної культури.

Завдання курсу полягає у виробленні у студентів навичок науково-теоретичного підходу до вивчення правових явищ і понять, здатності самостійно аналізувати та зіставляти різнобічні явища, знаходити свої підходи до вирішення цивільно-правових проблем, робити власні висновки, обґрунтовувати свої судження, знаходити їм практичне застосування, а також формування у студентів як основи знань в галузі римської і сучасної цивілістики, так і — в силу універсального значення категорій римського права — фундаменту юридичного мислення взагалі.

Місце дисципліни у навчальному плані. Міждисциплінарні зв'язки. “Римське приватне право ” є теоретико-історичною дисципліною. Вона тісно пов'язана з теорією держави і права, яка розробляє загальні для всіх юридичних наук проблеми, даючи можливість зосередитися на конкретних знаннях цієї галузі. Відповідно вивчення студентами основ римського приватного права передбачає попереднє освоєння ними теоретичної бази та поняттєвого апарату юридичних наук.

Вивчення основ римського приватного права є неможливим без вивчення і конкретних історичних умов розвитку римських правових інститутів. А тому обов'язковою передумовою вивчення дисципліни є наявність ґрунтовних знань у галузі історії держави і права зарубіжних країн.

Нарешті, виходячи із загальної мети курсу, найбільш тісним і значущим є зв'язок дисципліни з наукою сучасного цивільного права, витоками якого і є римське приватне (цивільне) право. Римське приватне право є повністю абстрагованим від тих соціально-економічних умов, на ґрунті яких воно зародилося. Як навчальна дисципліна воно є чистою цивілістикою, а тому є прийнятною навчальною дисципліною для вивчення сутності тих чи інших цивільно-правових інститутів на сучасному етапі. Крім того, “Римське приватне право ” має тісний зв’язок з такими юридичними дисциплінами, як трудове право, сімейне право, міжнародне приватне право. Дисципліна “Римське приватне право ” має суттєве значення в підготовці фахівців, спроможних забезпечити входження України в світове співтовариство.

Опанувавши основний зміст програми даного навчального курсу, студент повинен

Знати:

— історико-правовий процес виникнення; розвитку, зміни цивільних правових відносин у Стародавньому Римі;

— юридичну термінологію, поняття і зміст основних інститутів римського приватного права, його історичну роль і значення для сучасної юридичної науки і практики, вплив римського права на розвиток сучасної цивілістики;

— поняття, предмет та систему римського приватного права;

— джерела формування і пізнання римського права;

— основні принципи римського приватного права;

— основні догми римського приватного права – принципи правової взаємодії приватних осіб, які стали зразком для наступного цивільно-правового розвитку в країнах континентальної Європи;

— рецепцію римського права в Україні та у всьому світі;

— особливості цивільно-правового регулювання;

— функції римського судового процесу;

— процес виникнення, становлення та розвитку окремих цивільно-правових інститутів;

— речові права (володіння, право власності, права на чужі речі);

— основні види зобов’язання;

— засади сімейного та спадкового права;

— особливості правового положення суб’єктів приватного права.

Вміти:

— самостійно аналізувати і користуватися джерелами римського права;

— відмежувати цивільно-майнові відносини від майнових відносин іншого виду;

— правильно тлумачити і застосовувати норми цивільно-процесуального права;

— самостійно поповнювати і поглиблювати свої знання, визначати, обґрунтовувати і відстоювати свою правову позицію, захищати права, свободи і законні інтереси громадян, юридичних осіб, інтереси суспільства і держави.;

— використовувати досвід римських юристів у своїй діяльності;

— вільно володіти поняттями і категоріями античної римської правової культури;

— творчо застосовувати знання про римське приватне право при вивченні сучасного цивільного права.

На підставі питань, які виносяться на обговорення під час семінарських занять, можуть використовуватися різні форми та методи контролю знань студентів: просто опитування, вільна дискусія, співбесіда, обговорення реферативних повідомлень, виконання контрольних робіт тощо. Для цього до кожного семінарського заняття додаються теми рефератів, питання для самостійної роботи, самоконтролю та співбесід, а також латинські юридичні визначення, правила, терміни та їх вимова.

Запропонована програма з дисципліни “Римське приватне право ” підготовлена за вимогами кредитно-модульної системи тапризначається для студентів першого курсу Академії адвокатури України за фахом “Міжнародне право ”.

Навчальним планом для вивчення римського приватного права передбачено 72 години, з них на лекції – 20 годин, на семінари – 12 годин, для самостійної роботи студента відведено 40 годин.

2. Програма навчальної дисципліни

(інформаційний обсяг навчальної дисципліни)

«РИМСЬКЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО»

Змістовий модуль 1. Загальні положення

Тема 1 Роль римського права в історії права

Роль і значення римського приватного права для розвитку сучасного цивільного права. Рецепція римського права. Його вплив на становлення сучасних правових систем. Вплив римського права на національне право України. Етапи впливу. Вплив римського права на науку цивільного права.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 250 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...