Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відновлення після збоїв і відмов



Будь-яка інформаційна система може потерпіти крах в результаті навмисних або ненавмисних дій користувачів, а також в результаті апаратних і програмних збоїв. Вартість інформації надзвичайно висока, тому обов'язковою умовою ефективного функціонування інформаційної системи є наявність механізмів відновлення після збоїв і відмов. Передусім, це механізм резервного копіювання.

Резервне копіювання передбачає створення повної копії інформаційної системи через певні проміжки часу, зазвичай раз на добу. Важливо щоб створення копії здійснювалося автоматично без зупинки роботи системи. У разі краху системи вона може бути відновлена з резервної копії. Звичайно, частина даних буде втрачена. Щоб зменшити втрати одночасно із створенням резервної копії ведеться журнал усіх змін даних і об'єктів інформаційної системи (журналізація).

Журнал СУБД — це особлива БД або частина основної БД, безпосередньо недоступна користувачеві і яка використовується для запису інформації про усі зміни в базі даних.

При виявленні порушень в роботі системи, усі некоректні дії, відповідно до записів в журналі, послідовно відміняються (відкочуються) аж до виявлення коректних дій. Паралельно аналізуються причини виникнення помилок, які усуваються. Журнал настільки важливий для інформаційної системи, що він доступний тільки адміністраторам, ведеться в декількох екземплярах і може зберігатися окремо від системи. Резервне копіювання виконується також на комп'ютери або носії відмінні від тих, на яких функціонує сама інформаційна система.

Підсумуємо основні завдання, які необхідно вирішувати при створенні будь-якої автоматизованої інформаційної системи.

1. Вибір оптимальної архітектури інформаційної системи;

2. Модель представлення даних;

3. Мова роботи з даними (мова запитів). Забезпечення характерних операцій з даними: транзакції, тригери, збережені процедури;

4. Забезпечення багатокористувальницького режиму;

5. Захист даних;

6. Забезпечення несуперечності і цілісності даних. Ведення словника даних;

7. Відновлення після збоїв і відмов. Журналізація.

Спочатку розробники інформаційних систем намагалися вирішити перераховані завдання за допомогою звичайних мов програмування, проте ефективне комплексне рішення таких масштабних завдань по обробці даних виявилося не посилам жодній з відомих мов програмування, передусім, тому що вони не були для цього призначені. Стало очевидним, що для ефективного створення і супроводу інформаційних систем потрібний спеціалізований програмний продукт. Це було красномовно доведено фірмою IBM з випуском в 1968 р. першої повнофункціональної системи управління базами даних (СУБД).

Система управління базами даних ( СУБД) — це комплекс мовних і програмних засобів, призначених для створення, ведення і спільного використання баз даних багатьма користувачами.

СУБД розділяють по використовуваній моделі даних. Так, СУБД, засновані на використанні реляційної моделі даних, називають реляційними СУБД.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 279 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...