Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мова роботи з даними



Між корпоративною і локальними частинами АІС відбувається постійний обмін даними, а в кожній частині відбувається їх обробка: вибірка, сортування, модифікація і тому подібне. У комп'ютерах робота з даними виконується під управлінням команд. Сукупність команд і синтаксис їх написання утворюють мову програмування, різноманіття яких обумовлене ефективністю при виконанні завдань в певних сферах. Наприклад, Фортран, Алгол і PL/1 добре справляються із завданнями науково-технічного характеру. Мова Кобол орієнтований на рішення економічних завдань, мова HTML застосовується для створення Веб-сторінок і так далі. Природно припустити, що для ефективної роботи з великими об'ємами даних в інформаційних системах потрібні специфічні мови програмування. І такі мови створені, це мови запитів QBE і SQL. Вони дозволяють створювати бази даних і працювати з самими даними, які містяться в них. Це ефективні мови високого рівня орієнтовані на кінцевий результат. Наприклад, користувач вказує, які дані необхідно вибрати з бази, при цьому немає необхідності створювати алгоритм і прописувати команди по організації процесу пошуку даних.

Найважливішою функцією цих мов є забезпечення комунікації між базами даних створених різними способами. Ця функція аналогічна тій, яку виконує англійський в комунікаціях між різномовними країнами. Крім того вони забезпечують виконання специфічних для баз цих операцій.

Транзакція - сукупність пов'язаних між собою дій з даними, які мають бути виконані усі без виключення.

Якщо яка-небудь дія з даними не виконується, наприклад, унаслідок програмного або апаратного збою, то все раніше виконані дії відміняються, і дані у базі повертаються в початковий стан. Такий процес називається відкатом транзакції. Транзакції найважливіший механізм, який забезпечує збереження даних від втрат і спотворення.

Прикладом транзакції може бути операція переказу грошей з одного рахунку на інший, яка припускає виконання як мінімум наступних дій: перше - зняття грошей з одного рахунку, друге - пересилка грошей по лініях зв'язку, третє, - фіксація грошей на іншому рахунку. Якщо станеться збій, наприклад, в процесі фіксації на другому рахунку, то усі
Рисунок 4

попередні дії відміняються і гроші повертаються на початковий рахунок. Успішне завершення транзакції вказується, наприклад, на банківських чеках (рис. 4).

Тригер - операція або їх сукупність, яка виконується з даними при виникненні певної події.

Наприклад, механізм тригерів використовують усі "напоминалки", які містять базу подій і терміни їх настання. При настанні події спрацьовує тригер і на екран монітора виводиться заздалегідь підготовлене повідомлення.

Процедура, що зберігається, - скомпільована програма (у машинних кодах), яка часто використовується для обробки даних.

Використання процедур, що зберігаються, дозволяє істотно збільшити швидкість обробки даних при виконанні однотипних процедур. Приклади процедур, що зберігаються: нарахування зарплати викладачам залежно від об'єму виконаного учбового навантаження, вченого міри і звання, стажу і тому подібне, нарахування стипендії студентам залежно від середнього балу за сесію.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 353 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...