Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації до семінарського завдання. Вивчення даної теми доцільно розпочати з ознайомлення з основними складовими конкурентного середовища



Вивчення даної теми доцільно розпочати з ознайомлення з основними складовими конкурентного середовища, з поняттям конкурентної переваги та запам’ятати, що конкурентна перевага-це рівень ефективного використання наявних у розпорядженні фірми всіх видів ресурсів. Найбільш складним є оцінка міри конкурентоспроможності, тобто виявлення характеру конкурентної переваги порівняно з іншими. Таким чином, рівень конкурентної переваги потрібно оцінювати щодо відповідної фірми-лідера. За умови дотримання певних вимог (ідентичність фаз життєвого циклу, ідентичність характеру, що задовольняє потреби, і т.д.) рівень конкурентної переваги може бути оцінений як відношення рівня рентабельності виробництва цієї фірми порівняно з аналогічним показником фірми-лідера, обчисленого на певну перспективу.

Суб’єкти ринку, взаємодія яких спричинює суперництво, а також відносини між ними, утворюють конкурентне середовище підприємства.

У класичній моделі конкурентного середовища професора М. Портера значення й сила впливу кожного з факторів конкуренції змінюється від ринку до ринку й визначає ціни, витрати, розміри капіталовкладень у виробництво й збут продукції й в остаточному підсумку прибутковість бізнесу.

Конкурентна стратегія повинна ґрунтуватися на всебічному розумінні структури галузі й процесу її зміни. У будь-якій галузі економіки суть конкуренції виражається п’ятьма силами: загрозою появи нових конкурентів; загрозою товарів або послуг-замінників; здатністю постачальників комплектуючих виробів і т.д.; здатністю покупців торгуватися; суперництвом уже наявних конкурентів між собою.

П’ять сил конкуренції визначають прибутковість галузі, тому що вони впливають на ціни, які можуть диктувати фірми, на витрати, які їм доводиться нести, і на розміри капіталовкладень, необхідні для того, щоб конкурувати в цій галузі.

Далі слід ознайомитись із конкурентною структурою ринку, з порядком виявлення причин відхилень у стані конкурентного середовища; з організацією і порядком проведення діагностики конкурентного середовища; діагностикою фінансово-господарського стану підприємства та аналізом сильних і слабких його сторін, а також з інформацією стратегічної діагностики.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 197 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...