Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виробнича структура і чинники її формування



Тема 7: Організаційна і виробнича структура управління підприємствами.

1. Виробнича структура і чинники її формування.

2. Типи побудови виробничої структури.

3. Технічне і організаційне обслуговування виробництва.

Виробнича структура і чинники її формування.

Основою діяльності будь-якого підприємства є виробничий процес, який є сукупністю взаємозв'язаних основних, допоміжних і обслуговуючих процесів праці, направлених на виготовлення продукції (робіт, послуг).

Для ефективного ведення виробництва необхідно раціонально побудувати виробничий процес, виходячи з особливостей виробництва, тобто визначити найбільш ефективну структуру підприємства.

У структурі підприємства виділяють два основні види:

1. Виробнича структура.

2. Загальна структура.

Виробнича структура - це розчленовування підприємства на виробничі підрозділи (цехи, ділянки, служби).

Принципи побудови виробничої структури:

1. Виробнича структура має бути гнучкою, динамічною і постійно відповідати цілям підприємства, що змінюються.

2. Швидко пристосовуватися до несподіваних змін зовнішніх умов (при зміні кон'юнктури ринку).

3. Мати здібність до ефективної самоорганізації виробничих підрозділів у міру зміни завдань|задач| підприємства.

Кожне велике підприємство розчленовується на крупні підрозділи (цехи, служби, господарства) і підрозділи нижчого рівня (ділянки, відділення, робочі місця).

Розчленовування на крупні підрозділи передбачає ділення підприємства на цехи:

1. Основні.

2. Допоміжні.

3. Обслуговуючі.

4. Побічні.

Цех - це відособлений в адміністративному відношенні, але тісно пов'язаний з виробничим процесом підрозділ підприємства, в якому виготовляються вироби або їх частини, або виконується певна стадія технологічного процесу.

В основних цехах зосереджені процеси з якісної зміни стану або форми оброблюваного предмету праці для перетворення його на закінчену продукцію.

Допоміжні цехи не приймають безпосередньої участі у випуску продукції, а лише сприяють цьому, забезпечують умови, необхідні для нормальної роботи основних цехів (ремонтні цехи).

Обслуговуючі господарства і служби виконують роботи по обслуговуванню основних і допоміжних цехів (складське господарство, енергетичне господарство, транспортний цех).

Побічні цехи займаються використанням і переробкою відходів основного виробництва (цехи товарів народного споживання).

Важливим економічним питанням, пов'язаним з виробничою структурою підприємства є співвідношення між основними і допоміжними, і обслуговуючими цехами (ділянками). Процес виготовлення продукції здійснюється в основних виробничих цехах, тому вони повинні займати переважаюче місце не лише за площою, але і за чисельністю зайнятих в них робітників. Тим часом на великих підприємствах кількість робітників в допоміжних цехах часто перевищує чисельність виробничих робітників. Таке співвідношення є результатом більш високого рівня механізації і автоматизації основного виробництва, яке призводить до зниження трудомісткості робіт в основних цехах, а, отже, до скорочення чисельності основних робітників. Одночасно збільшується обсяг робіт з догляду за устаткуванням, його ремонтом. Виникаюче несприятливе співвідношення в чисельності може бути ліквідоване широкою механізацією допоміжних робіт.

Виробнича структура підприємства не є постійною. Вона повинна удосконалюватися у зв'язку зі зміною номенклатури, асортименту і кількості продукції, що випускається, під впливом вдосконалення техніки, технології і організації виробництва.

Побудова виробничої структури підприємства залежить від трьох чинників:

1. Від рівня спеціалізації підприємства і його кооперації з|із| іншими підприємствами.

2. Від масштабів виробництва, тобто обсягу випуску продукції і її трудомісткості.

3. Від характеру і особливостей технологічного процесу.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 348 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...