Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості відображення в обліку експортної та імпортної частин бартерних операцій у зовнішній торгівлі



Усі контракти й угоди, крім бартерних, при здійсненні експортно-імпортних операцій пов'язані з перерахуванням грошових коштів у безготівковій формі.

Операції зустрічної торгівлі - це операції, при яких закупівля продукції супроводжується зворотними поставками товарів з метою досягнення експортно-імпортного балансу. До таких операцій відносяться: операції натурального обміну, операції в рамках промислового співробітництва.

До операцій натурального обміну відносяться бартерні операції, операції зустрічної закупівлі, авансові закупки, угоди типу “Офсет” та iншi.

Зустрічні закупки - це операції в яких при укладені контрактів фіксується сума i терміни поставок, не вказуючи конкретних товарів, якi закуповують за зустрічними зобов’язаннями. Додатково додається перелік товарів, якi б хотіли закупити за орієнтованими цінами покупці з обох сторін.

До операцій в рамках промислово спiвробiтництва:

спiвробiтництво на компенсаційній основі,

виробнича кооперація, якi пов’язані з виробничою дiяльнiстю та передбачають особливий вид зустрічної поставки.

Міжнародний бартер - це операція, що включає експорт та імпорт товарів без грошової оплати і участі банків в розрахунках.

Схематично такий обмін відображено на рис. 6.1.

100 % поставка товарів


100 % поставка товарів

Рис.6. 1. Порядок здійснення бартерних операцій

Еквівалентність міжнародного обміну досягається за рахунок рівності вартостей продуктів, що обмінюються, за світовими цінами.

Оцінка товарів, що обмінюються, в єдиній валюті необхідна для:

нарахування мита, податків та зборів;

здійснення контролю;

транспортного страхування;

оцінки та виплати можливих збитків;

нарахування та виплата штрафних санкцій;

можливої уцінки товару;

забезпечення кредитних зобов'язань на випадок застави товарів тощо.

В Україні всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право на проведення товарообмінних (бартерних) операцій відповідно до законодавства України. Проведення бартерної операції має свої переваги та недоліки (табл. 6.1).

Таблиця 6.1





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 456 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...