Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета заняття. На практиці оволодіти методикою визначення вартості заготовки



На практиці оволодіти методикою визначення вартості заготовки

2. Теоретичні передумови до виконання роботи.

Основним напрямом розвитку машинобудування залишається підвищення ефективності виробництва та докорінне поліпшення якості продукції. Розвиток машинобудування в перспективі передбачає широке впровадження високопродуктивної та мало витратної технології. Розв'язання цих завдань здебільшого залежить від ефективності виробництва заготовок.

У машинобудуванні сьогодні існує багато способів виготовлення деталей та заготовок. Це велике розмаїття, з одного боку, дає змогу суттєво підвищити якість деталей машин та ефективність. їх виготовлення, а з другого — створює труднощі у доборі найліпшого варіанта. Для прийняття оптимального рішення потрібний комплексний аналіз техніко-економічної ефективності всіх альтернативних варіантів з урахуванням інтересів як окремого підприємства чи об'єднання, так і всього народного господарства. Дібраний спосіб має забезпечити підвищення продуктивності пращ, зниження матеріало- і енергомісткості, заданий рівень якості виробів, збереження чистоти довкілля.

Фактори, від яких залежить вартість виробництва у машинобудуванні, поділяють на конструктивні, виробничі та технологічні. Всі вони взаємопов'язані, оскільки конструкція виробу, марка матеріалу, його фізичні та механічні властивості визначають форму заготовки, спосіб її отримання характер виробництва та його організаційним рівень урахування всіх цих вимог впливає на техніко-економічну ефективність виготовлення самого виробу. Якщо вважати, що вартість виготовлення виробу

Cв = См + Сз с

де Св, Cm, Сз і Сс — вартість відповідно виробу, матеріалів, заробітної плати та спорядження, грн.; і врахувати, ідо виробництво виробів може бути одиничним, серійним чи масовим, то з практики відомо, що частина витрат на матеріали, заробітну плату та спорядження істотно залежить від типу виробництва.

В одиничному виробництві, у вартості виробу переважає вартість заробітної плати, в масовому — вартість матеріалів, а в серійному їх частка залежить від рівня серійності. Незалежно від типу виробництва, матеріаломісткість виробу та трудомісткість його виготовлення завжди визначається вдалим добором заготовки та способу її утворення.

У багатьох випадках вдало дібраний вид заготовки та спосіб її виготовлення дають змогу отримати готовий виріб без механічного оброблення, в умовах автоматизованого та екологічно чистого виробництва.

Максимальне наближення геометричних форм і розмірів заготовки до форми та розмірів готової деталі є однією з головних тенденцій технічного прогресу у виробництві заготовок.

Сьогодні маємо багато нових конструкційних матеріалів, розроблено та впроваджено прогресивні методи їх виробництва, отримання заданих властивостей, способи виготовлення заготовок; успішно вирішуються питання автоматизації проектування конструкцій заготовок і технологічних процесів їх виготовлення, керування процесами їх виробництва. Та ефективне вирішення основних питань виробництва заготовок здебільшого залежить від вдалого розв'язання конструктором, технологом і організатором виробництва завдань оптимізації добору, конструювання та виготовлення заготовок.

Вартість заготовок визначають згідно рекомендацій [5].





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 225 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...