Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Перша світова війна має виключне значення для історії людства в цілому і для історичної долі державності та права більшості країн регіону



Перша світова війна має виключне значення для історії людства в цілому і для історичної долі державності та права більшості країн регіону. Тому слід звернути особливу увагу на територіальні зміни у Центральній та Східній Європі, на нові тенденції у розвитку державного апарату, на тенденцію до встановлення авторитарних та тоталітарних режимів в цьому регіоні.

Курсанти мають ознайомитись з основними конституційними актами країн Центральної та Східної Європи ХХ ст., звернувши увагу на фіктивність так званих соціалістичних конституцій.

Необхідно розкрити умови в яких відбувався конституційний процес в країнах Центральної та Східної Європи, а саме – процес поступового включення цих держав в орбіту СРСР, ухвалення ними сталінської моделі соціалізму, часткове копіювання положень його конституції. Важливо розкрити особливості економічних і, зокрема, аграрних перетворень в даних державах. При цьому показати, що вони не тільки не прагнули повністю скопіювати радянську систему, але і, в деяких випадках відішли від неї. Вказати причини революційних подій в Східній Німеччині, Угорщині, Чехословакії, Польщі. Показати внутрішню готовність даних держав і їх конституційного ладу до розпаду РЕВ і Варшавського договору. Розкрити причини падіння диктатури Чаушеску. Показати особливості розвитку пострадянської ситуації в Югославії і Чехословакії.

Особливу увагу слід приділити процесам переходу від тоталітарно-авторитарних режимів до демократії в ході так званих оксамитових революцій 1980–1990-х рр., проблемам становлення демократії в цих країнах, основним змінам законодавства Європейських країн тощо. Відобразити нові напрями в державній політиці і основні зміни в конституціях даних держав.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...