Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 4. Античні держави



Виникнення держав у Середземноморському регіоні. Вплив факторів державо- та правотворення на розвиток суспільного ладу та форми держави в античному світі. Поняття полісу та античної форми власності. Значення античної державності для сучасного державотворення.

Формування Афінської держави. Синойкізм. Еволюція суспільного ладу Афін. Евпатриди та демос, їх поступове зрівняння в юридичному відношенні. Правове становище громадян, метеків, рабів в період розквіту Афінської республіки.

Органи влади Афінської держави на першому етапі її розвитку. Архонти та ареопаг. Реформи Солона, Клісфена, Ефіальта і Перікла.

Державний лад Афін в період розквіту демократії. Екклесія: порядок роботи та компетенція. Порядок формування та компетенція Ради п’ятисот, колегій стратегів та архонтів, геліеї. Надбання та недоліки афінської полісної системи.

Аристократична республіка в Спарті. Особливості суспільного ладу. Правове становище спартіатів, періеків, ілотів. Державний лад. Архагети, герусія, народні збори, ефорат. Державний лад грецьких колоній.

Стародавній Рим. Основні етапи розвитку держави у Стародавньому Римі. Суспільний лад Стародавнього Риму. Патриції та плебеї. Реформа Сервія Туллія. Патріархальний характер рабства на ранньому етапу розвитку римського полісу.

Формування та правове становище станів римського населення. Аристократична республіка у Стародавньому Римі. Порядок формування та компетенція сенату. Принципи формування та функціонування магістратури. Види та компетенція народних зборів. Збройні сили. Управління провінціями.

Криза республіки та встановлення режиму особистої диктатури. Перехід до імперської форми держави. Принципат. Повноваження імператора-принцепса. Система управління. Домінат. Поділ імперії та Східну та Західну частини. Причини загибелі Римської держави.

Значення римської державності для сучасного державотворення.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...