Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 2. Держави Стародавнього Сходу



Загальне та особливе у процесі виникнення держави і права в межах східної цивілізації. Природне середовище та його вплив на процеси формування держави і права.

Соціально-правовий лад. Основні стани населення. Патріархальний характер рабства. Особливий режим права власності на землю та воду. Сільська община. Поняття та ознаки східної деспотії. Обожнювання правителя. Бюрократичний апарат. Три галузі управління.

Основні етапи розвитку Стародавнього Єгипту

Періодизація історії Стародавнього Єгипту. Соціальна структура Стародавнього Єгипту.

Державний лад Стародавнього Єгипту. Економічна функція держави та її вплив на соціальний та державний лад. Деспотично-теократичний характер влади фараона. Особливості успадкування влади фараона. Палацово-вотчинна система управління. Місцеве управління. Армія. Суд.

Держави Месопотамії

Періодизація історії держави у Месопотамії. Особливості виникнення та розвитку держав Месопотамії. Держави-міста. Суспільний лад Стародавнього Вавилону. Правовий стан основних верств населення. Авілуми та мушкенуми. Особливості вавілонського рабства. Державний лад Стародавнього Вавилону за часів Хаммурапі. Роль громади та храмів в управлінні. Судоустрій. Армія.

Стародавня Індія

Періодизація історії держави у Стародавній Індії. Ведичний та індо-арійський етапи державності. Станово-варновий лад Стародавньої Індії. Імперія Маур’їв. Особливості східної деспотії в Індії. Місцеве управління. Армія. Суд.

Стародавній Китай

Періодизація історії держави у Стародавньому Китаї. Становий поділ населення. Державний лад. Стародавній Китай як зразок східної деспотії. Легізм. Реформи Шан Яна. Місцеве управління. Система «кругової запоруки» у громаді. Армія та її особлива роль у Стародавньому Китаї. Судоустрій.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...