Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль і значення міжнародних організацій



Ціла низка міжнародних організацій займається питаннями, пов’язаними з безпекою й захистом туристів.

ІСАО (Міжнародна організація цивільної авіації, англ. International Civil Aviation Organization), АСІ та ІАТА (Міжнародна рада аеропортів та Міжнародна асоціація авіатранспорту, англ. International Air Transport Association) займаються безпекою цивільної авіації й аеропортів від актів незаконного втручання. Однією з найважливіших завдань у забезпеченні безпеки є 100%-на перевірка зданого багажу. У конвенції про міжнародну цивільну авіацію вказується, що кожна договірна держава повинна вжити заходів для забезпечення перевірки зданого багажу до того, як він буде розміщений на борту літального апарату. Головними проблемами є надійність сучасних систем у плані автоматичної 100%-ної перевірки та їхня вартість, що може досягати у великому аеропорту сотень мільйонів доларів. Можливо, що ці видатки повинні спільно брати на себе уряд, експлуатанти аеропортів і авіакомпанії. Тому, що поки ще неможливо у всіх випадках забезпечити автоматичну 100%-ну перевірку, пропонується передбачати паралельні системи перевірки за вимогою, системи вибіркової перевірки, а також системи ідентифікації пасажирами їхнього багажу біля трапа літака перед вильотом.

ІАТА реалізує в цей час свою «Стратегію безпеки». Вона передбачає такі програми, як інспекції безпеки, обмін досвідом серед авіакомпаній, які виводять забезпечення безпеки за рамки комерційної конкуренції й розробляють «угоди про альянси» з питань безпеки з партнерськими організаціями.

Міжнародна організація карної поліції (Інтерпол, англ. International Criminal Police Organization, ICPO) допомагає боротися з тероризмом, у тому числі в плані його наслідків для туризму. Інтерпол співробітничав із ВТО при проведенні двох регіональних семінарів у 1997 році (Африка і Європа) з безпеки у сфері туризму. При цьому робота Інтерполу в цій сфері носить повністю автономний і незалежний характер.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ, англ. World Health Organization, WHO) має найважливіше значення для забезпечення захисту мандрівників від інфекційних захворювань (обов'язкові, що рекомендуються, й бажані щеплення) і як розроблювач стандартів охорони здоров’я в туристських центрах.

Міжнародні медико-санітарні правила ВООЗ діють із 1951 року, періодично в них вносяться необхідні зміни й виправлення (1969, 1972, 1981). Перероблені «Міжнародні медичні правила» стали основою для обов’язкового міжнародного повідомлення про нові, виникаючі і що з’являються захворювання, які можуть поширюватися по світу завдяки подорожам.

ВООЗ має робочі угоди із ВТО, відповідно до яких поточна інформація про формальності, пов’язані із проходженням санітарного контролю, публікується в щорічному виданні ВТО «Закордонний туризм і прикордонні формальності». ВТО в співробітництві з ВООЗ випустила документ туристської політики «Медична інформація й формальності при міжнародних подорожах» (1995). У цій брошурі організаторам подорожей та організаціям, що володіють туристською інформацією, пропонується надавати інформацію медичного характеру й використати медичну страховку при поїздках. ВТО й ВООЗ також організували низку курсів і конференцій з гігієни харчування, призначених для туристського сектора.

Неоціненний внесок ВООЗ у розвиток безпечних турцентрів – «Безпечних співтовариств» ВООЗ. З 1989 року ВООЗ надає підтримку проектам створення безпечних співтовариств в всьому світі. У цей час у дану систему входять населені пункти в Аргентині, Канаді, Данії, Індії, Швеції, Таїланді, Великобританії й США. Головна мета програми ВООЗ з реалізації проекту «Безпечні співтовариства» – попередження нещасних випадків і насильства, мінімізація їхнього впливу на здоров'я і якість життя місцевого населення турцентрів.

ВООЗ випускає:

– «Вимоги до свідоцтва про щеплення при поїздці за кордон», які є практичним керівництвом для туристських організацій і самих туристів;

– «Епідеміологічний щорічник» і рекомендації, покликані зменшити можливість поширення небезпечних інфекцій, у тому числі через туризм.

Всесвітня митна організація (ВMО, англ. World Customs Organization - WCO) має найважливіше значення для боротьби з незаконним обігом і контрабандою заборонених предметів при міжнародних подорожах. Її діяльність сприяє запобіганню злочинності у сфері туризму.

Європейська комісія (ЄК). Європейська директива по комплексних турах (1990 р.) зобов’язує організатора поїздок надавати інформацію про медичні формальності, а також інші відомості про місце призначення. Завдяки цьому інструменту й національним законодавствам, уряди багатьох європейських країн зобов’язують туроператорів і турагентства використати свої мережі для поширення «урядових попереджень» у відношенні окремих туристських напрямків, які являють собою ризик для громадян відповідної країни.

Прийнята країнами ЄС Шенгенська угода продемонструвала можливість створення єдиного безпечного простору на території багатьох держав для туристської діяльності.

Недавно Європейський союз висунув ініціативу про видання раз у два роки «Доповіді про безпеку на транспорті в Європі», що буде охоплювати автодорожній, залізничний, водний і повітряний транспорт у Європі.

У Страсбурзі створений єдиний комп’ютерний банк даних з обліку й контролю за іноземцями, що в’їжджають у країни ЄС. У цей постійно обновлюваний єдиний для ЄС список «небажаних осіб» виставляються повні дані на іноземців, що порушили паспортний і візової режим, правила перебування в країні, що зробили які-небудь протиправні діяння й т.д. Таким особам в’їзд у країни ЄС може бути заборонений на строк до 10 років, залежно від серйозності правопорушення й підстави для закриття в’їзду.

Рада Європейського Союзу наділена правом внесення змін у перелік держав, туристи яких повинні в’їжджати в країни ЄС по візах, причому спочатку таке рішення приймалося тільки одноголосно, а з 1 січня 1996 року вже більшістю в 2/3 голосів. Тому, чим менше буде порушень із боку українських турфірм при оформленні поїздки й з боку самих туристів у процесі турподорожі в Європейські країни (а таких порушень поки ще досить), тим більше ймовірність того, що Україна потрапить у число тих, хто має спрощені формальності для в’їзду в європейські країни.

Міжнародна готельно-ресторанна асоціація (IH&RA) працює над удосконаленням стандартів безпеки в закладах, що належать її організаціям-членам, а також у готельній індустрії в цілому. Ця робота йде далі звичайного протипожежного захисту, що проте залишається на порядку денному.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...