Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Небезпека й загальні питання безпеки



ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Ю.О.Коваленко, О.П. Зінов’єва-Орлова

БЕЗПЕКА В ТУРИЗМІ

Курс лекцій для студентів

напряму підготовки «Туризм»

Затверджено

Вченою радою ЗНУ

Протокол № ___ від ______р.

Запоріжжя


УДК 796.006.88 (075.8)

ББК Ч 518 я 73

К 562

Коваленко Ю.О., Зінов’єва-Орлова О.П. Безпека в туризмі: курс лекцій для студентів напряму підготовки «Туризм». – Запоріжжя: ЗНУ, 2011. – 85 с.

У виданні викладено загальні основи навчальної дисципліни «Безпека в туризмі».

Курс лекцій містить правові аспекти у сфері безпеки туризму в Україні, класифікацію туристських чинників ризику, рекомендації з планування заходів щодо безпеки туризму на державному рівні, на рівні туристичних центрів і підприємств туристської індустрії. Показано роль і значення внеску міжнародних організацій у забезпечення безпеки туризму.

Навчальний посібник «Безпека в туризмі» розроблено для студентів напряму підготовки «Туризм».

Рецензент М.В.Маліков

Відповідальний за випускА.П. Конох


ЗМІСТ

ВСТУП …………………………………………………………………………….. 4

Тема 1. Небезпека й загальні питання безпеки ………………………..…..…… 6

Тема 2. Чинники ризику в туристичній діяльності ……...…………..…....…… 8

Тема 3. Загальні вимоги безпеки ……………………………………...……..… 15

Тема 4. Нормативно-правове забезпечення та регулювання діяльності

щодо захисту і безпеки туристів та екскурсантів в Україні..….....… 22

Тема 5. Особливості страхування в туризмі...………………………………... 26

Тема 6. Безпека туризму на рівні туристичного центру ………………...…… 32

Тема 7. Забезпечення безпеки в готелях.…………………………….……..… 39

Тема 8. Основи безпеки в туристичному поході ………………………..……. 43

Тема 9. Медичне забезпечення туристських походів …………………..……. 50

Тема 10. Безпека транспортних перевезень туристів ………………...……..... 61

Тема 11. Психологія безпечного туризму..…………………………………… 68

Тема 12. Внесок міжнародних організацій у справу безпеки й захисту

туристів ……………………...……………………………………….… 74

ОРІЄНТОВНІ ТЕСТИ ДЛЯ ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ……….....…… 79

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА ………………………………...…………. 83


ВСТУП

Виховання та підготовка професійних фахівців із туризму є важливим чинником розвитку суспільства в соціально-економічній галузі. Однак орієнтири процесу туристського виховання залежать від цілей і завдань туристської індустрії та зайнятості, які адекватні конкретним періодам становлення всього комплексу туризму. На всіх етапах професійного виховання особливо значущим є становлення професійно важливих якостей фахівців, організатора і функціонера, які повинні вирішувати актуальні проблеми туризму як сектору економіки, так і певного напрямку соціально-культурної активності населення.

Безпека – це відсутність неприпустимого ризику, пов’язаного з можливістю завдання збитків.

Під безпекою туризму розуміються особиста безпека туристів, збереженість їхнього майна й не нанесення збитку навколишньому середовищу при здійсненні подорожі. При наданні туристських послуг повинен бути забезпечений прийнятний рівень ризику для життя й здоров’я туристів як у звичайних умовах, так і в надзвичайних ситуаціях (стихійні лиха й т.д.).

Дисципліна «Безпека в туризмі» – комплекс знань про збереження здоров’я й забезпечення безпеки туристів під час подорожі. Вони дозволяють виявляти й ідентифікувати чинники ризику, розробляти методи й засоби захисту туриста зниженням їх небезпеки і шкідливості до прийнятних значень, здійснювати безпечну туристську діяльність.

Поняття безпеки й захисту туристів охоплює весь маршрут мандрівника від виїзду з будинку до повернення, місце призначення й всі відвідувані об’єкти. Це поняття має на увазі дії, послуги й інформацію з боку урядів, приймаючих співтовариств, туристського сектора й самих мандрівників.

Предметом вивчення дисципліни «Безпека в туризмі» є потенційно важливі для туристів, працівників туристських підприємств, що відправляють і приймають, держав і місцевого населення, чинники, методи й засоби забезпечення безпеки подорожі.

Мета дисципліни - озброїти майбутніх фахівців теоретичними знаннями й практичними навичками, необхідними для:

– створення безпечних умов подорожей; проектування нових туристських об’єктів і технологічних процесів відповідно до сучасних вимог до екології й безпеки їхньої експлуатації;

– прогнозування й прийняття грамотних рішень у звичайних умовах і в умовах надзвичайних ситуацій із захисту туристів, працівників туристських підприємств від можливих ризиків, наслідків аварій, катастроф, стихійних лих і застосування сучасних заходів безпеки;

– створення комфортного (нормативного) стану середовища перебування туристів;

– ідентифікації негативних впливів подорожі природного й антропогенного походження;

– розробки й реалізації заходів захисту туриста й туристського центру від негативних впливів.

У пропонованому навчальному посібнику послідовно розглядаються правові аспекти у сфері безпеки туризму в Україні, внесок міжнародних організацій у забезпечення безпеки, класифікація туристських чинників ризику, планування заходів щодо безпеки туризму на державному рівні, на рівні туристичних центрів і підприємств туристської індустрії.

Навчальний посібник «Безпека в туризмі» розроблено для студентів спеціальності «Туризм». Отриманий комплекс знань із цієї дисципліни дозволить майбутнім фахівцям туристської галузі грамотно підходити до розробки туристських маршрутів, послуг, забезпечення безпеки клієнтів і себе в проблемних ситуаціях, знизити й по можливості виключити будь-які ризики, пов’язані з безпекою туриста, його майном і навколишнім середовищем.


ТЕМА 1. НЕБЕЗПЕКА Й ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ БЕЗПЕКИ

ПЛАН

1. Визначення й характеристика небезпек.

2. Загальні питання безпеки.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1658 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...