Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення і обладнання допоміжних і побутових приміщень



Приміщення для сухих продуктів – призначається для тимчасового зберігання круп, борошна, макаронних виробів, сухих фруктів, сухого киселю, чаю, солі, спецій, томатної пасти, одержаних із продовольчого складу в їдальню для чергового приготування їжі. Продукти зі складу згідно з накладною (ф.2) одержуються на кожне приймання їжі (сніданок, обід, вечерю) інструктором-кухарем (старшим кухарем) у присутності чергового їдальні.

У приміщенні встановлюються підлогові і поличні стелажі для зберігання продуктів, виробничі столи, комплект тари для доставки продуктів із продовольчого складу в їдальню, ваги циферблатні і ваги товарні.

У приміщення для сухих продуктів зберігаються ящик-носилки для круп і макаронних виробів, солі, борошна, чаю і спецій. Для олії можна використовувати бідон з краном або спеціальний посуд із кришкою, який щільно закривається (загвинчується). Ключі від приміщення для сухих продуктів повинні постійно знаходитися у інструктора-кухаря (старшого кухаря).

Приміщення для інвентарю, посуду і білизни – призначається для зберігання майна і обладнується підлоговими (низькими) і поличними стелажами та шафами.

Охолоджувальна камера для відходів – призначається для короткочасного зберігання харчових відходів і обладнується: контейнерами з кришками (для відходів), шафою з пронумерованим інвентарем для прибирання (лопаткою, віниками, совками та інш.).

При неможливості обладнання такої камери з тильного боку їдальні обладнується площадка з твердою поверхнею, на яку виносяться контейнери з кришками.

Клас підготовки кухарів – призначається для проведення занять із кухарським складом їдальні.

У класі встановлюють класні столи із стільцями, вивішують тематичні стенди однакових розмірів щодо правил експлуатації технічних засобів приготування і транспортування їжі, підвозу продуктів і води в польових умовах, технологічного і холодильного обладнання їдалень військових частин, організації харчування особового складу в стаціонарних умовах, технології обробки продуктів, приготування їжі і захисту продуктів від зброї масового знищення, техніки безпеки під час роботи із холодильним і технологічним обладнанням, електроприладами і іншими механізмами. Також вивішуються стенди з основними і додатковими нормами харчування для військовослужбовців, норм відходів при первинній і тепловій обробці продуктів та норм виходу готових страв і порцій.

Для оформлення стендів використовуються плакати щодо устаткування їдальні, організації харчування особового складу, товарознавства харчових продуктів, правил обробки продуктів, технології приготування їжі і санітарно-гігієнічних вимог, крім того, встановлюються засклені шафи з навчальною літературою, зразками продуктів і муляжами кулінарних виробів та страв.

Кімната відпочинку кухарів – призначається для короткочасного відпочинку кухарів і чергового їдальні за час перебування їх на чергуванні обладнується: радіоточкою, столом для газет і журналів, кріслами, кушеткою, аптечкою, шафою для одягу.

Гардероб і душова – розміщуються поряд. До них прилягає туалет з окремим входом. Ці приміщення мають сполучення з коридором через тамбур. У гардеробі для зберігання одягу встановлюють індивідуальні шафи для кожного кухаря, який працює у черговій зміні.

Душова обладнується кранами-змішувачами, душовими сітками, гумовими килимками. У туалеті обладнуються унітази, пісуари, раковина для миття рук, дзеркало з поличкою для мила і гачок для рушника або електрорушник.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 473 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...