Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз моделі рівноваги Манделла-Флеммінга



Однією з поширених макроекономічних моделей є модель IS–LM, яка представляє рівновагу товарного та грошового ринків. Побудова і аналіз цієї моделі розглядається в підручниках з макроекономіки.

Модифікацією моделі IS–LM є модель рівноваги Манделла-Флеммінга. Ця модель описує функціонування економіки у короткостроковому періоді, в ній зберігаються вихідні передумови моделі IS–LM, тобто заданість рівня цін, рівність номінальної та реальної ставок відсотка.

Монетарна політика є високоефективною тоді, коли крива попиту на гроші набуває вигляду крутої лінії, а крива попиту на інвестиції – похилої. В інших умовах потенціал монетарної політики незначний.

На результати монетарної політики значно впливають і процеси, що відбуваються у світовій економіці. Розглянемо політику «дешевих» грошей як елемент загальної експансіоністської політики. Унаслідок збільшення пропозиції грошей процентна ставка в національній економіці знижується, що скорочує надходження До неї іноземних інвестицій. Це, у свою чергу, зменшує попит на валюту даної країни і знижує її курс відносно іноземних валют. Наслідок – скорочення імпорту і зростання експорту. Для політики «дорогих» грошей – навпаки.

Отже, наслідки внутрішньої грошово-кредитної політики посилюються під впливом світової економіки.

Суттєва різниця рівноважних процентних ставок у світовій і національній економіках впливає на макроекономічні процеси в окремій країні.

Якщо рівноважна процентна ставка у світовій економіці (IrW) перевищує проценту ставку в окремій країні (IrN), то це означає, що дохід на капітал у світовій економіці вищий, ніж в економіці даної країни. Це зумовить відплив капіталу із цієї країни за кордон, зменшення пропозиції грошей у цій країні, зміщення кривої LM ліворуч (рис. 5.1).


Рис. 5.1. Модель Манделла-Флемінга (IrW > IrN)

Інші процеси спостерігаються, якщо процентна ставка у світовій економіці нижча, ніж у національній (IrW > IrN). Вища процентна ставка зумовлює приплив капіталу в національну економіку, збільшення пропозиції грошей і зміщення кривої LM праворуч. Унаслідок цього процентна ставка в національній економіці буде зменшуватися до рівня світової. Поступово, одночасно з цим процесом, буде зменшуватися приплив іноземного капіталу в національну економіку до тих пір, поки національна процентна ставка не стане дорівнювати світовій.

Отже, аналіз моделі Манделла-Флемінга дає змогу зробив висновок, що умовою рівноваги відкритої національної економіки є рівність світової та національної процентних ставок.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 219 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...