Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні правила та заходи забезпечення вибухової і пожежної безпеки



Основне положення пожежної і вибухової безпеки викладаються у відповідних стандартах. Пожежна безпека – це такий стан об’єкта, при якому з регламентованою ймовірністю виключається можливість виникнення і розвитку пожежі і вплив на людей шкідливих і небезпечних факторів пожежі, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

Вибухобезпечність – такий стан виробничого процесу, при якому виключається можливість вибуху чи, у випадку його виникнення, запобігається вплив на людей, небезпечних і шкідливих факторів, що викликані ним, і забезпечується збереження матеріальних цінностей.

Ціль пожежної профілактики – розробка комплексу організаційних і технічних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки людей, на запобігання пожежі, обмеження її поширення, а також створення умов для успішного гасіння пожежі.

Загальні вимоги до систем запобігання пожеж (вибухопопередження) і пожежного захисту (вибухозахисту) регламентуються ГОСТом “Типової інструкції про міри пожежної безпеки на газокомпресорних станціях, магістральних газопроводів Міністерством газової промисловості”.

Для того, щоб можна було запобігти виникнення пожежі чи вибуху, насамперед треба знати причини можливого виникнення пожежі чи вибуху.

Основні причини пожеж:

– порушення правил внутрішнього розпорядку підприємства і протипожежних інструкцій;

– порушення правил експлуатації і несправність електроустаткування і мереж, короткі замикання в мережах;

– порушення технологічних прийомів і режимів роботи устаткування;

– застосування режимів теплової обробки матеріалів без обліку їх пожежних і вибухових властивостей.

Загальні заходи для забезпечення пожежної безпеки:

– знання і суворе дотримання інструкцій з пожежної безпеки;

– виконання графіка ремонту, чищення і змащення устаткування;

– регулярний контроль і перевірка запобіжної і контрольно-вимірювальної апаратури;

– знання шляхів евакуації людей і матеріальних цінностей.

Часте виникнення пожеж в адміністративних будинках є наслідком неправильного використання електронагрівальних приладів і паління в невстановлених місцях. У зв’язку з цим для дотримання пожежної безпеки необхідно дотримувати виконувати наступні правила:

1. Недопущення Не допускати застосування пальних горючих матеріалів, здатних швидко поширювати горіння на поверхні, для обробки приміщень (холів, коридорів, сход), через які проходять шляхи евакуації.

2. Постійна Постійно підтримкаати у належному стані наявні засоби протипожежної безпеки і шляхішляхив евакуації і наявних уз будинку.

засобів протипожежної безпеки.

3. Ознайомлення Ознайомити співробітників з основними вимогами пожежної безпеки і запобіжних заходів.

4. Встановлення Встановити з боку адміністрації систематичного систематичній контролю контроль за найсуворішим дотриманням запобіжних заходів при проведенні ремонтних робіт, експлуатації електроприладів, електроустановок і опалювальних систем.

5. Підтримка Підтримувати у справному стані пристроїв, для забезпечення щільно закритого положення дверей, сходівихїх сходів, коридорів, тамбурів і холів, що входять у систему протипожежного захисту.

6. Розробити плани евакуації, передбачити наявність гучномовних установок оповіщення людей.

7. Обладнати освітленням сходів і коридорів для евакуації.

8. На виходах установити покажчики – освітлювані написи “вихід” білого кольору на зеленому тлі. Установити вказівні знаки відповідно до ГОСТ.діючих стандартів.

Адміністративні приміщення повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, пожежним інвентарем і пожежним інструментом, що використовуються для локалізації і ліквідації невеликих загорянь, а також пожеж у початковій стадії розвитку. Для попередження пожежі необхідно суворо дотримувати протипожежний режим.

При гасінні пожеж користуються різними вогнегасними засобами і речовинами. Вони можуть бути рідкими, газоподібними, повинні мати велику ефективність гасіння, не викликаючи шкідливого впливу на організм людини. На підприємстві застосовуються наступні вогнегасні речовини: вода, повітряно-механічна і хімічна піна, інертні гази, вогнегасні порошки.

Первинними засобами гасіння пожежі в будинку є вуглекислотні вогнегасники ручні ВВ, ВВ-2, ВВ-5, ВВ-8-1, пінні вогнегасники і хімічні.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 478 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...