Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи безпеки інженерно-технічного персоналу при роботі у компресорному цеху



Обслуговування устаткування компресорного цеху виконується на об’єктах діючих магістральних газопроводів високого тиску, у вибухонебезпечних приміщеннях, що пов’язані з експлуатацією високооборотних агрегатів з високою температурою продуктів згорання. Тому всі обертові частини механізмів і устаткування повинні бути закриті запобіжними кожухами, а кожухи гарячих частин агрегату-справні. Специфічність роботи обслуговуючого персоналу компресорних цехів магістральних газопроводів зв’язана з можливістю загазованості приміщення. Обслуговуючий персонал повинен твердо знати правила поводження з природним газом і його основні властивості:

1) природний газ безбарвний, не має запаху і легше повітря;

2) при вмісті метану в повітрі в межах від 5 до 15% утвориться вибухонебезпечна концентрація;

3) природний газ, що збирається в закритому приміщенні, витісняє повітря й удушливоудушливе діє на людину;

4) гранично-допустимий припустимий вміст газу в приміщеннях не повинен перевищувати 1%.

Загазованість у цеху повинна перевіряться відповідно до графіка, затвердженим головним інженером ЛВУМГ. Знайшовши витік газу, необхідно негайно повідомити про це старшому інженеру зміни турбоцеху і начальнику цеху, одночасно вжити наступних заходів:

1) попередити людей, що знаходяться в приміщенні, а не тих, що не мають відношення до роботи, негайно вивести звідти;

2) відкрити вікна і двері;

3) не включати і не виключати рубильники чи електродвигуни, щоб запобігти виникненню іскри.

Після цього необхідно прийняти міри по ліквідації витоку газу.

Підлоги приміщень повинні бути сухими і чистими. Пролите масло повинне негайно насухо витиратися. Підлоги, огородження і покриття повинні бути в повній справності. Крім того, усі приміщення, включаючи проходи і площадки, повинні мати освітленість, що забезпечує можливість правильного і безпечного обслуговування агрегатів черговим персоналом. Повинен забезпечуватись гарний стан усіх приладів, а також проходів, сходів і всіх тісних місць поблизу гарячих поверхонь.

Крім того, повинне бути забезпечене аварійне освітлення, що дозволяє контролювати показання приладів, стан устаткування і комунікацій, а також виконувати усунення несправностей при аварійних обставинах на компресорній станції.

Особливу увагу необхідно приділяти дотриманню мір безпеки при підготовці і запуску ГПА. При підготовці агрегату до пуску необхідно:

1) забрати з устаткування, площадок обслуговування і переходів інструменти, сміття та інші предмети;

2) зробити всі операції по підготовці до пуску відповідно до інструкції заводу-виробника;

3) перевірити наявність і справність всіх огороджень і запобіжних пристроїв; всі обертові частини механізмів, і устаткування повинні бути закриті запобіжними кожухами;

4) переконатися в справності системи вентиляції в галереї нагнітачів і машинному залі;

5) перевірити наявність і справність протипожежного устаткування;

6) перевірити справність кожухів гарячих частин агрегату.

При пуску агрегату повинні неухильно виконаються вимоги по техніці безпеки:

1) забороняється присутність сторонніх осіб у машинному залі і галереї нагнітачів;

2) пуск газотурбінних установок дозволяється тільки за розпорядженням старшого змінного інженера;

3) вхід людей у камери повітряних фільтрів при пуску і під час роботи категорично забороняється;

4) на працюючому агрегаті проведення ремонтних робіт заборонено.

Перед зупинкою агрегату перевірити також відсутність людей на площадці в районі вихідних свічок від повітряно-випускних клапанів агрегату, що зупиняється. При зупинці агрегату в резерв простежити проходження зупинки відповідно до інструкції заводу-виробника.

Зупинений у резерв чи на ремонт агрегат необхідно відключити від паливних, пускових і технологічних газопроводів. На пультах і щитах керування агрегатів, зупинених у резерв чи ремонт, повинні бути вивішені таблички “Не вмикати, працюють люди”.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 356 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...