Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вимоги до системи технічного обслуговування і ремонту



Основний зміст техничноготехнічного обслуговування состоіт полягає в підтрімціпідтримці ГТУ і компресорів та їх систем у постійній готовності до використання при забезпеченні їх високойвисокої ефективності під час експлуатації.

Система технічного обслуговування та ремонту повинна бути організаційно, технічно та економічно ефективною; охоплювати всі стадії експлуатації основного технологічного обладнання; враховувати досвід експлуатації власного основного технологічного обладнання та його аналогів; бути відкритою для впровадження нових сучасних і досконалих форм та методів ТОіР; універсальною для різних типів ГТУ і компресорів.

Технічне обслуговування ГТУ і компресорів, тобто основного технологічного обладнання компресорних станцій, характерізуєтьсяхарактеризується часто різними організаційними формами та методами. Однако середьсереді багатьох форм і методів можна знайти загальні приципипринципи ТОіР. До числа важлівейших важливих относяться відносяться наступні:

– відповідальність за організацію ТОіР основного технологічного обладнання на протязі усього періодаперіоду його експлуатації;

– виконання комплексу робіт, повязаногопов’язаного з постачанням запас-ними частинами і технічною документацією, забезпеченням ремонт-них робіт, навчанням фахівців, вивченням ефективного використання обладнання та систем, проведенням модернізації обладнання;

– використання досвіду спеціалістів, які виконують технічне обслуговування, для удосконалення обладнання і відповідно у першу чергу спрощення та зменшення обємівоб’ємів технічного обсдугвуанняобслуговування, тобто сінхронізаціїсинхронізації та збільшення периодівперіодів між технічним обслуговуванням окремих вузлів ГПА та його систем;

Існування багатьох форм технічного обслуговування основного технологічного обладнання та його систем не випадкове, а сформувалося під впливом ряду факторів галузевого розвікурозвитку, до якиіх відносяться:

– особливості конструкції, її новизни, складності агрегатів та систем;

– особливості умов експлуатації;

– ступень мобілностімобільності обладнання, можливостьможливість його переміщення на ремонтні і діагностичні центри, повернення для ремонту на завод-виробник;

– рівень кваліфікації і технічної культури експлуатаційного персоналу (низькій рівень технічної культури та кваліфікації вимагає особливої уваги до організації технічного обслуговування, постачання витратних матеріалів і запасних частин).

Планово-попереджувальний характер технічного обслуговування і ремонту газотурбінихгазотурбінних установок і компресорів

Підтримка ГТУ і компресорів у працездатному стані, відновлення їх експлуатаційних характеристик, підвищення їх економічної ефективності на транспорті газу досягається застосуванням планово-попереджувальної системи ТО і Р [1,24 ]. Ця система має профілактичну направленість і представляє собою сукупність зазделегідьзаздалегідь запланованих організаційних і технічних заходів з надзору, обслуговування та ремонту обладнання.

Сутність планово-попереджувальної системи ТО і Р состоїть у проведенні через визначений термін часу робіт з профілактичних оглядів, технічного обслуговування і різних видів планових ремонтів, послідовність виконання та їх періодичність якиіх визначаютсявизначаються умовами експлуатації данного технологічного обаднанняобладнання.

Система ППР використовує наступні поняття:

ремонтний цикл – час роботи устаткування між двома плановими капітальними ремонтами або час від початку експлуатації до першого капітального ремонту;

міжремонтний період – час роботи устаткування між будь-якими черговими плановими ремонтами;

планові періодичні профілактичні роботи – міжремонтне обслуговування устаткування, що складається з нагляду і. догляду за агрегатами, запірною арматурою, комунікаціями протягом усього періоду роботи між плановими ремонтами;

структура ремонтного циклу – порядок чергування всіх ремонтних і профілактичних робіт у ремонтному циклі.

На КС МГ планово-попереджувальна система ТО і Р передбачає наступні види робіт: міжремонтне обслуговування, ревізію, капітальний і аварійний ремонти.

При розробці програми ТОіР ГПА основна увага приділяється плановим профілактичним роботам.

Профілактичні роботи складають найбільшу частину обсягу ТОіР ГПА. Вони спрямовані на забезпечення безвідмовної експлуатації ГПА в міжпрофілактичні періоди за рахунок попередження відмов і несправностей вузлів і агрегатів і підтримкау їхніх технічних характеристик в межах установлених допусків.

Будучи правильно побудованою, система ТОіР сприяє зменшенню потоку відмов і ушкоджень, збільшує довговічність виробів. Однак, на проведення профілактичних заходів і поточного ремонту необхідний час, протягом якого ГПА не використовується за призначенням. Крім того, для проведення профілактичних робіт потрібен штат інженерно-технічних працівників (ІТП), спеціальне устаткування і контрольно-перевірочна апаратура, що, у свою чергу, збільшує експлуатаційні витрати. Усе це повинно враховуватися при розробці системи ТОіР.

Регламент ТОіР передбачає проведення наступних видів технічного обслуговування і ремонту устаткування і функціональних систем ГТУ і компресорів:

а) щоденне технічне обслуговування при роботі під навантаженням;

б) періодичне технічне обслуговування після призначеного числа годин роботи під навантаженням;

в) періодичне технічне обслуговування і поточний ремонт після визначеного наробітку годин роботи під навантаженням із зупинкою устаткування;

г) технічне обслуговування устаткування і систем, що знаходяться в резерві;

д) планово-попереджувальні ремонти (ревізія або середній ремонт, капітальний ремонт).

Періодичність капітального, середнього і поточного ремонтів та тривалість простоїв у цих ремонтах для окремого основного технологічного обладнання, установлюється відповідно до діючих в галузі стандартів.

Капітальний ремонт технологічного обладнання передбачає відновлення його справності, забезпечення надійної й економічної роботи у міжремонтний період.

При капітальному ремонті основного технологічного обладнання, наприклад ГПА, проводяться розбирання, докладний огляд і дефектація, усунення виявлених дефектів, заміна окремих елементів, відновлення зношених вузлів і деталей, регулювання, виміри й випробування.

При проведенні капітального ремонту повинні виконуватися вимоги директивних вказівок і заходів, спрямованих на поліпшення техніко-економічних показників, при необхідності повинні бути модернізовані окремі вузли з урахуванням досвіду експлуатації.

Середній ремонт обладнання передбачає відновлення ресурсу вузлів, термін служби яких менше періоду між двома послідовно послідовними капітальними ремонтами.

При середньому ремонті, крім розбирання окремих вузлів для огляду, очищення деталей і усунення виявлених дефектів, проводиться ремонт або заміна швидкозношуваних деталей і вузлів.

Поточний ремонт забезпечує працездатність і надійність устаткування до наступного планового ремонту.

При поточному ремонті устаткування проводяться огляд, очищення, регулювання і ремонт окремих вузлів і деталей з усуненням дефектів, що виникли в процесі експлуатації.

Компресорний цех у плановому порядку 1 раз у рік повинен бути зупинений (у літню пору) на термін не менше 48 годин для профілактичних і необхідних ремонтних робіт, а також для підготовки устаткування до осінньо-зимового періоду експлуатації.

Перед плановим зупиненням КЦ необхідно:

а) скласти і затвердити план робіт із вказівкою відповідальних виконавців, необхідних трудових витрат, матеріалів, інструментів і механізмів;

б) керівнику планової зупинки провести інструктаж відповідаль-них виконавців, визначити етапи робіт, перевірити забезпеченість матеріалами, інструментами і механізмами для проведення робіт.

Виконання ремонтних робіт ГПА й устаткування КС проводиться централізовано з використанням індивідуальних методів ремонту на наступних ремонтних підприємствах:

· ремонтні ремонтних заводи заводах по виготовленню запасних частин, виготовленню і ремонту нестандартних деталей, ремонтного оснащення та інструментів;

· територіально-виробничіх центральні центральних ремонтні ремонтних бази базах для капітального ремонту і відновлення вузлів і деталей;

· заводизаводах-виробники виробниках ГПА, що забезпечують капітальний ремонт суднових і авіаційних двигунів;

· регіональні регіональних ремонтно-механічнічних майстерні майстернях для вузлового ремонту і регламентних робіт агрегатних вузлів, засобів КВПіА;

· ремонтні ремонтних ділянки ділянках на КС для виконання збірно-розбірних робіт, поточного ремонту й аварійно-відновлювального ремонту.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...