Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фізична, "моральна" та економічна довговічність виробу



Довговічність об’єктів підрозділяється на фізичну, економічну і моральну. При створенні нових газотурбінних установок конструкторам доводиться враховувати фізичну й економічну довговічність.

Фізична довговічність ґрунтується на міцністних властивостях міцності конструкції і зводиться до визначення витривалості елементів конструкції під дією експлуатаційних навантажень і факторів. При цьому довговічність визначається зносостійкістю, протикорозійною стійкістю й опором втомлюваності. Для цього необхідно організувати відповідні впровадження системи і методів ТОіР. При цьому важливо забезпечити такі умови експлуатації, за яких витрати на експлуатацію не перевищували норми економічної довговічності.

Економічна довговічність визначається рентабельністю використання ГТУ, нагнітача, компресора. Один зі шляхів зниження капітальних витрат реалізується в сфері виробництва шляхом зниження масогабаритних показників основного і допоміжного устаткування. Зниження маси устаткування можна досягти підвищенням робочих параметрів устаткування і застосуванням нових матеріалів. Для ГПА підвищення робочих параметрів полягає насамперед у збільшенні тиску газу на виході з нагнітача і підвищення частоти обертання ротора нагнітача.

Зниження капітальних витрат є іншим шляхом збільшення одиничної потужності і, отже, продуктивності агрегату. Збільшення одиничної потужності і ККД приводних ГТУ є одним з основних напрямків розвитку ГПА.

Таким чином, рентабельність залежить від фізичної довговічності при інтенсивній експлуатації, а також від числа і періодичності ремонтів, планових і позапланових простоїв на ТОіР.

Моральна довговічність обумовлена особливостями протікання науково-технічного прогресу в області створення ГТУ і компресорів. Дійсно, зі створенням нових матеріалів, удосконалюванням технології моторобудування і розрахунків на міцність виникає можливість виготовлення більш економічних ГТУ, нагнітачів та компресорів підвищеної потужності.

Одночасно робота зі створення більш потужних і економічних ГТУ і компресорів обумовлює зниження не тільки капітальних, але й енергетичних витрат на транспортування газу. Усе це приводить до того, що “застарілі” конструкції замінютьсязамінюються новими, більш вдосконаленими.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 418 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...